Recept

Maandag, 23 april 2001
Zondag 8 april, Mag ik het recept? vraagt m'n nicht na de maaltijd. Dit feestmaal is ter gelegenheid van een foto kijk sessie. De foto's van de treinreis door Australië en de jungletocht in Maleisië roepen zoete herinneringen op. Om de vakantiesfeer nog wat vast te houden heb ik iets Chinees op tafel gezet, gecombineerd met een perfecte Australische wijn: Rawson's Retreat (penfolds...bottles...)

De vraag om het recept is inmiddels al weer een paar weken oud. En nog steeds ben ik het antwoord schuldig. Het recept, tja, zou ik dat nog ergens hebben? Jaren geleden heb ik wel uit een receptenboek gewerkt, maar dat is lang, lang geleden. Ik zou niet eens weten waar het originele Chinese recept is. Een korte zoektocht levert niks op. En zou m'n brouwsel nog wel lijken op dat recept?

Dus... daarom maar uit het blote hoofd, speciaal voor Ingrid, het recept van m'n favoriete gerecht, Chinees maar Hen Kyan style:

Varkensvlees in zoetzure saus

Ingredienten Bereiding
  • rijst
  • varkensvlees
  • bloem
  • peper
  • uien
  • olie
  • twee teentjes knoflook
  • azijn
  • pruimensaus
  • lichte sojasaus
  • donkere sojasaus
  • bouillonblokje
  • blikje ananas
  • suiker (of stroop of honing)
  • tomatenketchup
  • paprika
  • 2 granny smith appels
  • maïzena
  • sesam olie
  1. Zet de rijst op.
  2. Snij het varkensvlees in hapklare brokken. Doe het vlees met wat bloem en peper in een plastic zak en blaas deze vol lucht. Schudt de zak zodat de bloem aan alle kanten het vlees bedekt.
  3. Snij de uien in partjes. Maak wat olie warm in de wok en bak de uien tot ze wat glazig beginnen te zien. Snipper de 2 teentjes knoflook en doe ze erbij.
  4. Gooi het vlees erbij. Laat zoveel mogelijk bloem buiten de wok. Roerbak het vlees op hoog vuur tot het aan alle kanten mooi verkleurt.
  5. Doe de azijn erbij en ook de pruimensaus plus sojasauzen. Verkruimel het bouillonblokje boven de saus. Het vlees is nu al gebakken en zal nu verder koken tot het mooi zacht is.
  6. Snij de ananas in hapklare brokjes. Gooi de ananas erbij, inclusief het ananassap. Voeg suiker naar smaak toe tot de saus mooi zoetzuur is. Voeg wat tomatenketchup toe om de saus wat kleur te geven.
  7. Snij de paprika in stukjes. Haal het klokhuis uit de appels. Snij de appels in hapklare brokken.
  8. Ondertussen zal de rijst wel gaar zijn. Hou deze warm in een stoom pan.
  9. Laat het vlees mooi gaar en zacht worden. Doe de paprika bij het vlees en laat deze even mee koken. Voeg tenslotte de appel toe.
  10. Maak de maïzena aan met wat koud water. Bind de saus met het maïzenapapje. Schep alles goed om. Sprenkel vlak voor het opdienen nog wat sesamolie er overheen.
Eet smakelijk.

Andere recepten

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom
Baie dankie aan die Afrikaanse Home Improvement Committee vir die truuk met die plastieksak.