Bottelen

maandag, 7 juni 2004
Het is een gekkenhuis met de roosters op SUMit HQ. Het zal wel door de nieuwe homepage komen. Iedereen lijkt opeens on-line roosters te willen:
Een airline op Lelystad Airport.
  • De planner maakt het rooster op het Lelystad Airport kantoor, thuis of ergens op locatie, als er maar internet toegang is.
  • De piloten bekijken hun rooster on-line. Het maakt niet uit waar de piloten zijn, Nederland, Engeland, Finland of Tripoli. Via het SUMit roostersysteem hebben ze altijd hun actuele rooster bij de hand.
Een express dienst op Schiphol
  • Gevraagd: een een 24-uurs rooster ontwerpen
  • voor één groep van 8 medewerkers met werk op 2 locaties,
  • rekening houdend met 2 medewerkers die geen nachtdiensten mogen draaien?
Het ontworpen rooster wordt over enkele weken van kracht.
Een milieudienst van een grote gemeente heeft SUMit ingeschakeld om een drieploegenrooster te ontwerpen, voor 7 dagen per week, op zondag afwijkende werktijden, een kleine bezetting in de vroege dienst en een grote bezetting in de midddagdienst.
Maar de meest bijzondere klant van afgelopen week was toch wel Terry Russell uit Queensland Australië.

Terry is de manager van het Reverend Charles Harris Special Care Centre. Zijn centrum is een verlengstuk van het politiebureau.
It took a bloke from
the other side of the globe
to solve my roster
Minister Liddy Clark en manager Terry Russell
Minister Liddy Clark en manager Terry Russell

indigenous.qld.gov.au
Department of Aboriginal
and Torres Strait Islander Policy
Queensland, Australië

Opgepakte dronkenlappen kunnen er veilig hun roes uitslapen.

Extra mankracht

Vroeger, in de politiecellen, overleed er nog wel eens een dronkenlap. Dat dodental is gedaald tot nul sinds het roes-uitslaap-centrum z'n werk doet. Een groot succes dus, reden voor de minister om het centrum uit te breiden met extra mankracht voor een optimale service, 24 uur per dag, want dronkenlappen houden zich niet aan kantoortijden.

En zie daar, door die extra mankracht wordt het rooster een stuk ingewikkelder.

Complexe eisen

  1. 24x7 vol continu dienst met 4 verschillende werktijden.
  2. 8 fulltime krachten, 4 parttimers met een verschillend aantal werkuren per 14 dagen. Plus nog een stuk of wat oproepkrachten.
  3. Het rooster moet repeteren, met een eerlijke verdeling van diensten onder de medewerkers.
  4. Als laatste eis dat in elk team bestaat uit een man en een vrouw.
  5. En dan nog als toegift: het liefst in een steeds wisselende teamsamenstelling om het werk gevarieerd te houden.
Dat is bij elkaar een behoorlijk complex pakket van eisen en wensen. Die eisen zijn onderling ook nog eens wat tegenstrijdig. Het is dus een zeer complex rooster om te ontwerpen.
  1. Terry is binnen z'n organisatie bij experts te rade gegaan, maar niemand kon hem helpen.
  2. Op internet heeft hij gezocht naar roosterspecialisten in Australië. Down under was er geen specialist te vinden die het aankon.
  3. Uiteindelijk is hij via Google bij SUMit terecht gekomen, aan de andere kant van de wereld.
Dit soort puzzels zijn welkom hier, leuk om te doen. Maar deze combinatie van roostereisen was wel heel complex. Het heeft me dagen gekost om een rooster uit te puzzelen dat aan alle eisen voldoet.

Oplossing on-line

Vast, roulerend rooster onder medewerkers Zo'n ontworpen roosterpatroon gaat dan het on-line systeem in. Terry bekijkt het aan de andere kant van de wereld en geeft telefonisch z'n commentaar. Dat is een wonderlijke manier van samenwerken. Het is alsof we naast elkaar zitten. Het rooster voldoet aan de eisen, zit in het systeem en de computer repeteert het met één druk op de knop. Vandaag, maandag 7 juni beginnen de medewerkers al volgens het nieuwe rooster te werken.

Bottelen

Het mooist van alles vind ik nog Terry's Australische Engels. Dat zit vol met de meest prachtige uitdrukkingen. De mooiste kwam bij het afsluiten van het project, een Australisch compliment, waar ik toch wel even aan moest wennen: De SUMit Buddha die uw rooster uitpuzzelt

Henk, your blood is worth bottling!

Nou, eh, proost!

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom

www.jinkx.nl een band met muziek van jaren 70 tot nu.