Link

maandag, 8 maart 1999
Waar gaat een link heen? Blijft u op dezelfde website of belandt u ergens in Timboektoe (www.wsu.edu/...)?

Automatiseerders denken graag in hiërarchieën. Vaak resulteert dat in een meerlagen structuur. Het world wide web zou je zo kunnen indelen in een aantal categorieën, van grof tot fijn, zoals: "Het Web", "land", "site", "onderwerp", "bladzijde". Een voorbeeld van zo'n indeling:
Het Web (http://...) > Nederlandse sites (...registry.nl/...) > SUMit logo > Wekelijkse Noot > Draai

Leuk bedacht zo'n structuurtje, maar het gaat niet op. Pagina's linken naar willekeurig andere pagina's. Die links gaan dwars door onderwerpen heen, schieten van site tot site en van land tot land.

Maakt het wat uit waarheen een link voert? Surfen is toch surfen? Nou, dat ik weet ik zo net nog niet. De bladzijden op een site vormen meestal een samenhangend geheel. Zelf heb ik liever een site 'afgerond' voordat ik verder surf. Daarna maak ik zijstapjes naar andere sites en keer even zo vaak weer terug. Zo surf ik heen en weer tot ik weet wat ik weten wil. Dan ga ik definitief heen naar een volgende site.

'Afronden', 'zijstappen' of 'heen gaan'? Er zit een verschil tussen.

  • Bij afronden verwacht ik op dezelfde site te blijven. Er komt dan meer van hetzelfde, van dezelfde organisatie, waarschijnlijk van dezelfde auteur, en meestal in dezelfde stijl.
  • Bij 'zijstappen' of 'heen gaan' verwacht ik een pagina op een andere site, in een andere lay-out, waarschijnlijk van een andere organisatie.

Terug naar de vraag: "Moet een link voorspelbaar zijn?" To the Rocks Maakt het uit of je binnen het "onderwerp" blijft, binnen de "site" of totaal ergens anders belandt? Ja, ik wil kunnen voorspellen wat er gebeurt, maar niet tot in detail.

Het is voor mij vergelijkbaar met een toeristisch bezoek aan een stad. Binnen de stad hangt een bepaalde sfeer. Er staan bordjes die naar de diverse interne attracties wijzen. Er zijn ook borden die naar buiten de stad verwijzen, naar de snelweg bijvoorbeeld. Die externe bordjes zien er duidelijk anders uit.

Die grove tweedeling hou ik voor web design ook maar aan:

  1. Interne links binnen de site, waar je gewoon op kunt klikken
  2. Externe links naar een andere site (.../rocks/...) met een stukje URL tussen haakjes.
Waarom externe links met tekstuele haakjes (...#Symbolism) en niet met een [-> symbooltje? Daarover volgende week meer.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom

Naar SUMit homepage