Koeling

Maandag, 14 april 2003

M'n bioscoopelleboog is watergekoeld.

Nee, ik ben niet gek, althans, niet gekker dan normaal.

Den Haag, een mooie zaterdag, zo'n 1½ maand geleden

(Schaamteloze advertentie)

www.huizentoppers.nl

Veel Voorkomende Vragen over on-line een huis adverteren

M'n lief heeft me achter m'n toetsenbord vandaan gesleept. Ik ben dan nog druk bezig met de Object Georiënteerde software ontwikkeling van www.huizentoppers.nl maar neem een dagje vrij en ga mee richting café, bioscoop en restaurant.

Ik geniet van een paar witbiertjes in het centrum van Den Haag. Kaartje Catch Me If You Can De film catch me if you can is boven verwachting, erg goed. Drie uur lang zit ik geboeid te kijken. Er is nog niets aan de hand.

Een elleboog

Tijdens het diner, in de knusse Sirene (.../restaurantsVan/DenHaag/...) (Telefoon 070 364 5547, Bagijnestraat 6, kaart Gouden Gids) begint m'n linker elleboog pijn te doen.

Dat is vervelend, maar geen reden tot onmiddellijke paniek. Ik loop wel eens vaker kleine verwondingen op zonder dat ik het merk. M'n geest is dan te ingespannen bezig. Lichamelijke klachten vallen me pas op wanneer m'n brein er tijd voor vrij kan maken. Optimistisch ga ik er van uit dat de pijn tijdelijk is, waarschijnlijk in een verkeerde houding gezeten, gestoten of zo.

Slijmbeursontsteking

Na een maand pijn is m'n optimisme wel over. De elleboog blijft pijnlijk, de rode warme plek is flink gezwollen en daarna weer geslonken. Ik slaap slecht door de pijn. M'n linkerarm kan ik slecht strekken. Het lukt niet meer om er kracht mee te zetten.

De dokter is razend enthousiast. Hij herkent de slijmbeursontsteking (gezondstegids.nl/...) onmiddellijk en vertelt me dat het pijnlijk en langdurig is, maar niets ernstigs. Die elleboog moet ik vooral koel houden en druk vermijden. Prima, dat lijkt me een uitvoerbare remedie.

Koeling, release 1

Leuk en aardig, maar hoe koel ik m'n elleboog zonder er druk op te leggen?

Het eerste wat in me opkomt is een koelelement, met een theedoek om m'n arm gebonden. Dat werkt niet. Het is wel koel, maar niet comfortabel. Het harde koelelement drukt op de elleboog en veroorzaakt meer pijn dan het oplost.

Koeling, release 2

Als eerste verbetering verzin ik een diepvrieszakje ijs, al half gesmolten, zodat het water zachtjes tegen de elleboog aan drukt. Een paar keer per dag zwachtel ik zo'n ijszak om de elleboog heen.

Ja, dit is al stukken beter. Er zijn echter een aantal bugs:

Koeling, release 3

Een zakje ijs, in de vriezer op een omgekeerd kopje, met een schaaltje eronder.

Dit is beter.

Toch is het nog niet helemaal een topper. Het werkt alleen als ik m'n arm gebogen hou. Echt comfortabel is het nog niet.

Koeling, release 4

Een telefonisch gesprek met de heer Michiel Scager te Utrecht levert een geheel nieuwe oplossingsrichting op. Een natte sok uit de eenzame-sokken-club, met zwachtelhoudertjes om m'n elleboog gebonden. Het verdampende water koelt de elleboog, het hardst op het warme, zere gedeelte. Het is een soort mini koelkast.

Dit werkt goed. De sok blijft mooi zitten, zonder druk, rekt soepel met alle bewegingen mee. De zwaartekracht is me nu gunstig gezind, laat koud water naar het zere punt stromen.

Alle lof aan de heer Scager. Er resten slechts wat probleempjes van ondergeschikt belang.

Koeling, release 5

Als alternatieve bron van koelte dient tenslotte een beslagkom met ijswater. Diepvrieszakjes met ongeveer een halve liter water gaan bij toerbeurt de vriezer in, niet helemaal gevuld, rekening houdend met uitzetten. Per dag volstaan twee van zulke bevroren zakjes om de kom koel te houden.

Wanneer de sok droogloopt, duw ik de ijsklomp even onder, met het zere puntje van de elleboog. De elleboog koelt dan direct flink af. De sok neemt om het puntje ijswater op, zodat het perfect gekoeld blijft.

IJswatergekoelde bioscoopelleboog

Dus, mocht u ... dan hoeft u zich geen zorgen te maken.

Dit individu is niet gek. Hij is de trotse mede-uitvinder van de ijswatergekoelde bioscoopelleboog.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom