Simlock

Maandag, 6 oktober 2003
Krijg ik hier m'n Australisch mobieltje aan de praat? vraagt Rob Hendriks aan me. Hij is net geland in Nederland. Z'n Aziatisch welkomst ontbijt heeft hij net achter de kiezen, op een bankje voor het Haagse Centraal station. Tja, ik weet het ook niet. Van telefoons heb ik weinig verstand.

Een mobieltje is een mooi voorbeeld van een object, net als in Object Oriëntatie
  • geïdentificeerd met een nummer, een soort geheugen pointer
  • waar je berichten heen zenden kunt
  • in de hoop dat de ontvanger het begrijpt.
Ik weet wel dat er hier vlakbij een telefoon winkel zit. Daar stoppen ze een nieuwe SIM kaart in een buitenlands mobieltje. En hup, dan heeft het Australische mobieltje plotseling een Nederlands PrePay 06 nummer.

Het lukt. Het blijft voor mij wonderlijk hoe zo'n klein mobieltje contact kan maken met hele wereld. Het meest wonderlijke is nog wel dat zo'n PrePay mobieltje niet weet wie er mee belt. Een mobieltje is anoniem heeft toch zoveel met identiteit te maken. Wie een mobieltje belt verwacht de gebelde persoonlijk aan de lijn te krijgen. Die SIM kaart is dus een soort persoonlijke identificatie.

M'n eigen mobieltje is aan vervanging toe. De batterij houdt het nog net een werkdag vol. Een nieuwe batterij is duurder dan een heel nieuw toestel. Vreemd genoeg is een heel nieuw toestel dus de goedkoopste oplossing.

Het is lastig om een eenvoudig toestel te vinden. Mike Levyssohn (mlict.nl), m'n vaste hardware consultant, adviseert me een Siemens A50, een simpel toestel, vooral bedoeld om mee te bellen. Het dingetje is in de aanbieding, voor een paar tientjes bij de drogisterij keten trekpleister.

Het is mogelijk zijn om m'n 06 nummer te houden, maar dat lijkt me onnodig moeilijk. Aan gekloot met formulieren heb ik een grote hekel.
Als een Australisch mobieltje met een nieuwe Nederlandse SIM kaart werkt. pijl Dan moet een oude Nederlandse SIM kaart zeker ook in een nieuw Nederlands mobieltje werken.
Met de oude SIM kaart in een nieuw A50 toestel moet m'n 06 identiteit wel heel eenvoudig behouden blijven.

Citaat uit consumentenbond.nl/...

Op 12 maart 2002 heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak waarbij een simlockverwijderaar terecht stond.

Hij maakte daarbij onderscheid tussen de software die nodig is voor de simlock een soort aan/uit-schakelaar waarmee je die software wel of niet kunt laten werken dus de beveiliging kunt uitschakelen.

Het oordeel van de rechter luidde dat de software niet verwijderd mag worden, maar de beveiliging mag wel ‘uit’ gezet worden. Ook als de beveiliging binnen het jaar uitgezet wordt, is dat volgens de rechter niet strafbaar.

Shit, het mobieltje weigert dienst met m'n oude SIM kaart. Toestel geblokk.! netwerk CODE is alles wat eruit komt.

Grr, een simlock, wat flauw. Een telefoontje naar de telefoonaanbieder leert dat het in het eerste jaar € 200,- kost om de simlock te laten verwijderen. En dat terwijl diezelfde maatschappij wel andere telefoonbezitters verwelkomt met een SIM only abonnement.

Brom, brom, wat een tegenvaller. De simlock maakt het nieuwe mobieltje waardeloos in combinatie met m'n huidige aanbieder. Het wordt ook lastig om er op reis een buitenlandse SIM kaart in te stoppen.

Wat nu? Ik word onmiddellijk recalcitrant van dit soort koppelverkopen.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom