Uluru

Uluru, 8 februari 2005
Jaren geleden, op een vlucht van Sydney naar Kuala Lumpur heeft Uluru me uitgezwaaid. Het was toen een tot-de-volgende-keer en die volgende keer is nu, met een rondje rond de rots in korte broek en slippers.

Het is vroeg, een beetje te vroeg wanneer de wandeling rond Uluru begint. Vroeg beginnen is de enige manier om de hitte te ontlopen. Bij zonsopgang is het aangenaam, lenteachtig weer.

Vooraf had ik een beeld van Uluru als een kale, hete rots, midden in een lege woestijn. Dat beeld klopt niet. De rots zelf ligt wel te blaken in de zon, maar biedt daarmee gelijk schaduw aan de omgeving. Er groenen bomen en struiken rond de rots.

In plaats van een beproeving is het dus een prettige ochtendwandeling. Er ligt zelfs een makkelijk wandelpad. Wie dat met de klok mee loopt begint in het zonnige gedeelte en loopt de schaduw in zodra het wat warmer wordt.

Het is een surrealistisch begin van de wandeling. Het is als een wandeling door een park, een schaduwrijk plezierig bos. Het is alsof ULluru bezoekers verwelkomt en goed voor z'n gasten zorgt. Het beeld van een kale, hete rots midden in de woestijn klopt niet.

De rots heeft vele gezichten. Op sommige plaatsen heeft de bliksem gaten geslagen. Ze zien eruit als een soort kogelgaten, alsof het wonden zijn van een levend wezen.

Uluru heeft ook vele inhammen, ondiepe grotten. Velen daarvan zijn heilige plaatsen voor de Aboriginals. Bezoekers zijn welkom om er van een afstand naar te kijken, maar betreden en fotograveren is verboden.

Wanneer de zon wat sterker begint te schijnen komt de schaduwkant in beeld. Het pad loopt hier vlakbij de rots. De diverse lagen van de rots zijn zichtbaar, als een lappendeken van vierkantjes. Ze voelen zacht aan. Is dit wel een rots of ligt hier één of ander oerbeest te slapen?

De omgeving wordt natter. Het is nu een soort bosachtige omgeving. Het weinige water dat hier valt verdampt minder snel. Op sommige plekker verzamelt het water zich zelf in kleine poeltjes. Wanampi the oer-water-slang van de Anangu.

Deze levende omgeving is compleet anders dan wat ik me had voorgesteld, maar het bevalt me.

Nog een paar dagen Australië. Hopelijk vliegt het vliegtuig terug weer over Uluru, kan ik terugzwaaien.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom