Indian Pacific, 16 februari 2007

Port Augusta

Wat moet je in Port Augusta? Er is daar niets te beleven. Inderdaad, er is daar niets te beleven en dat is precies wat me trekt. De Ghan arriveert er iets te vroeg. Het is half vijf in de nacht. Het station van Port Augusta is donker en verlaten.

Als de Ghan vertrekt richting Adelaide ga ik nog even gestrekt. Het is hier wat koeler dan in de Teritory, maar nog steeds aangenaam genoeg om buiten te kunnen slapen. Kort na zonsopgang loop ik naar de stad. Port Augusta slaapt nog. Alleen de bakker is wakker.

Het centrum van de stad is klein. Het is wat vreemd om rond te lopen in een vreemde, slapende stad en na tien minuten het hele centrum te kennen.

Zodra het eerste hotel open gaat duik ik een bed in. Een paar uurtjes slaap compenseert m'n gebroken nachtrust.

De Stuart Highway loopt hier fraai over het water. Die snelweg is een wonderlijk lang lint van asfalt. Katherine zal zo'n duizend kilometer naar het noorden zijn.

Aan de overkant van het het water lonkt een uitkijktoren. Er is hier weinig te doen, dus die uitkijktoren lijkt me een prima bestemming. De zon schijnt hard. Ik had m'n zonnebrandcreme mee moeten nemen, moet schaduw opzoeken.

Aan de overkant, Port Augusta west, staat een picknicktafel in de schaduw. Het centrum van de stad is nu de overkant. Het wordt een tijdelijk SUMit HQ, een prima locatie om de SUMit roostersoftware uit te breiden met locaties. Het is een wat wonderlijk leventje zo, zwervend door Australië, met de laptop in de rugzak.

Het uitzicht vanaf de toren is fraai. Mooi om te zien hoe Port Augusta in het midden van niets ligt. Welke kant je ook op kijkt, het is leeg, outback. Port Augusta adverteert zichzelf als een bruisend regionaal centrum. Dat klopt, buiten Port Augusta is nog minder te doen.

Heel charmant: Port Augusta is zo klein dat er geen internet cafee is. Maar de bibliotheek biedt een uur gratis internet, dat is voldoende. De PC's zijn daar wat beveiligd. Ik moet wat trucken om m'n noot over Travel North te kunnen ftp-en.

M'n armen zien rood en m'n nek voelt verbrand. Het is beter om de rest van de dag in de schaduw te blijven. De tentoonstelling in het informatiecentrum is verrassend goed, biedt een mooie reis in de tijd.

Er zijn hier ook vele tours beschikbaar richting outback. Die zien er goed uit. Jammer dat ik hier maar zo kort ben. Morgennacht kwart over drie brengt de Indian Pacific me naar Adelaide, voor een tour richting outback.

M'n tempo ligt te hoog. De waterkant in Port Augusta is een prima plek om wat te werken, een boek te lezen of om wat naar de bootjes, een pelikaan en de meeuwen te staren. In Port Augusta is weinig te doen en daar had ik best wat langer van willen genieten.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom