(advertentie)

Top Accommodatie langs Kläralsvsbanan

Stjärnsfors Herrgård, vakantiehuizen, tussen Uddeholm en Hagfors
Stjärnsfors, Forshaga, Nordvik, 18-19 juli 2008

toeter

Nederlanders vinden het een prachtige sport om regels wat op te rekken. Zweden zien daar de lol niet van in. Zweden houden zich aan regels. Ze hebben die regels immers vol trots zelf opgesteld.

Een Zweed is een groepsmens, geen individu. Elke beslissing is dan ook een groepsproces, met frequente en uitgebreide vergaderingen.

Het kan jaren duren voor een Zweedse kommuun een beslissing neemt. Een genomen beslissing is een gebeurtenis, haalt de krant.

Het is normaal om een jaar of tien te vergaderen om iets vervolgens in een paar weken uit te voeren. De Zweden bouwen dan vol vertrouwen voort op de genomen beslissing. Elk besluit is een goed besluit en regels zijn ook ooit besloten.

Waag het dus niet om in Zweden een regel te overtreden. De Zweden zullen je onmiddellijk voor gek verklaren.

De Zweden hier weten niet goed wat ze met m'n ligfiets aanmoeten. De Zweden zijn niet gewend aan de snelheid van ligfietsen. Ik moet al ver van te voren bellen om hen op tijd te waarschuwen.

Eerste belprobleem: Dat gebel werkt slecht. Zweden verwachten dan een beller die langzaam aan komt peddelen. Het is dus vette paniek als ze te laat merken hoe hard een ligfiets gaat.

Een tweede belprobleem is het kompas in de bel. Dat kompas raakt wat in de war bovenop het metalen stuur.

Als experiment zet ik die bel maar eens helemaal voorop, bij de trappers. Tralala, het kompas werkt nu uitstekend. 's avonds laat probeer ik het uit en de zon blijft keurig in het noorden, hoe ik ook draai. Mooi.

Het werkende kompas leidt tot het derde belprobleem: onbekende Zweedse regels. Om alle belproblemen op te lossen koop ik bij de fietsenmaker een toeter. Die toeter werkt prachtig. De Zweden horen nu tijdig m'n waarschuwingssignalen. De toeter is dus een aanwinst voor de Zweedse verkeersveiligheid.

De toeter is koud geïnstalleerd of er komt al een Hagfors Zweed naar me toe om te vragen of die toeter wel legaal is. Maar meneer, luistert u even naar de bel, helemaal voorop: tinggg! De Zweed is met stomheid geslagen. Voldoet dit bizarre voertuig nu aan de regels of niet?

Hiermee heb ik vast een nieuw tienjaarvergaderplan geïnitieerd. Mocht u in 2018 in een Hagforse krant een besluit lezen over bellen met je tenen en de legalisatie van ligfietstoeters, dan weet u wie in 2008 de aanstichter was.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom