Encapsulation

Encapsulation betekent zoveel als inkapseling. In OO is elk object afgeschermd. Objecten kunnen elkaar niet 'zien'. Ze kunnen wel allerlei dingen uitwisselen, alsof ze via een luikje met elkaar in verbinding staan.

koffie protocol, een voorbeeld van encapsulation In het 'kopje koffie' zijn klant, ober en keuken afgeschermde objecten. Klant en keuken kennen elkaar niet. De ober is de intermediair tussen die twee. In een Object-georiënteerde wereld kunnen objecten elkaar niet zien. Ze kunnen wel 'door een luikje' communiceren, koffie en geld uitwisselen.

Encapsulation houdt computer systemen flexibel. Het bedrijfsproces kan makkelijk veranderen. Hoe de koffie gezet wordt is voor de klant niet interessant en voor de ober ook niet. De keuken kan rustig verbouwd worden, als het 'luikje' maar hetzelfde blijft. Het gehele bedrijfsproces kan zelfs makkelijk veranderen. Indien de ober zelf koffie gaat zetten zal de klant er niets van merken.

Encapsulation stelt OO-experts in staat om flexibele systemen te bouwen die mee kunnen blijven groeien met uw bedrijfssituatie. Elke systeemmodule kan apart veranderd worden, zonder impact op de andere.