Magie

Maandag, 3 juni 2003
De afgelopen en komende week staat er één project in de planning: Grafisch redesign van www.huizentoppers.nl.

Oud ontwerp On-line huizen advertenties
Nieuw ontwerp On-line huizen advertenties
Zelf kan ik weken aanrommelen met design en het wordt nooit echt fraai.

Zo'n grafisch redesign is voor mij pure magie. Het is alsof de grafisch ontwerper met een toverstokje over een ontwerp zwaait, in het donker een beetje magisch sterrenstof uitstrooit en dan het licht plotseling aan doet zodat iedereen z'n kunstwerk kan bewonderen.

Hoe doet zo'n ontwerper dat? Wat gaat er in zijn hoofd om? Ik heb het diverse ontwerpers gevraagd. Tot mijn frustratie weten ze het zelf ook niet. Ze maken iets, binnen enkele minuten, uren of dagen en zien dan dat het mooi is.

Al jaren ben ik op zoek naar een theoretische definitie van mooie, bij elkaar passende kleuren.

Ik stel me dat voor als een draaibare driehoek in een kleurencirkel. De punten van de driehoek wijzen naar de bij elkaar passende kleuren. Het is een aardig mentaal visualisatiemiddel voor me en ja, de kleurcombinaties die eruit komen passen aardig bij elkaar.

Maar helaas zijn er veel meer dan de kleuren in de cirkel.

En dan is de cirkel wat te beperkt. De cirkel zou een gevulde cilinder moeten zijn. Die visualisatie kan ik me voorstellen, maar helpt me niet. Waarom passen sommige kleuren in die cilinder wel bij elkaar en andere niet? Is er een piramide of andere veelvorm binnen de cilinder die naar passende kleuren wijst?

Ik weet het niet. De kleurencilinder blijft gesloten voor me, een black-box. Of beter gezegd, een zwarte cilinder.
 
 
Hmm, het enige wat nog ontbreekt zijn twee witte uiteinden. Jawel, dat wordt een toverstokje. Zei ik het niet? Het is magie!

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom

Zie Het huizentoppers smoelenboek voor een foto van de grafische magicus: Erik Spinhoven