Trechter

Tanah Rata, maandag, 5 januari 2004
Het is koel in de Cameron Highlands. De tropenzon schijnt, maar het voelt als lente, een mooi nieuw begin van het nieuwe jaar.

Het is lekker om hier wat te acclimatiseren, te wennen aan de tropen. Cameron Highlands zijn nieuw voor me. Het centrum van Tanah Rata is me wat te toeristisch, maar rondom is volop jungle, waar het prima toeven is.

Jungle klinkt heel woest, maar dat valt wel mee. De meeste routes hebben een tegelpad. Het is dan ook een soort parkgevoel, al is alleen het pad door mensenhanden aangelegd. Het is alsof de rode loper voor toeristen is uitgerold. Toch zijn er maar verrassend weinig toeristen die zich in de jungle wagen.

Wat doen toeristen? Blijven ze hangen in de restaurants van het centrum om vervolgens in een volgende plaats weer hetzelfde te doen? Ik vrees van wel. Loop in een willekeurige toeristenplaats 500m de stad uit en je komt geen toerist meer tegen. Ik blijf het bizar vinden. De Robinson waterval is aardig, die paar minuten lopen best waard.

Iets verder de jungle in, net voorbij de waterval, houdt het verharde voetpad op. Dit is waarschijnlijk het eindpunt voor de enkele waaghals die zich tot hier heeft durven wagen.

Het pad is goed begaanbaar, tenminste in het begin. Gaandeweg wordt het wat lastiger, wat meer overgroeid. Een jungle pad is een soort trechter, begint heel breed en wordt alsmaar smaller, tot er slechts een smal spoor overblijft. Het is alsof de breedte van het pad een telling is van het aantal bezoekers.

Een gids is hier op dit pad nog niet nodig. Er is maar één pad, het leidt vanzelf naar het einde. Hier op dit smalle spoor heb ik pas echt het gevoel weer terug in de jungle te zijn. Hier kom ik helemaal niemand meer tegen. Een enkele voetafdruk verraadt een voorganger.

M'n neus gaat wijd open. M'n longen genieten van de zuivere lucht, zuigen zich vol met zuurstof. Heerlijk!

Wanneer het pad moeilijk begint te raken, is het einde nabei. Kennelijk is het pad vooral éénrichtingsverkeer. Plotseling is de jungle achter me en sta ik temidden van boerderijen die allerlei groenten verbouwen.

Het kost me nog een uur om naar de grote weg te wandelen. De omgeving is nieuw. Het jaar is nieuw. 2004 is lekker begonnen, zo in de trechter.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom