Agendaloos

maandag 26 januari 2004
Het is moeilijk om in Maleisië een simpele agenda te vinden. In Kuala Kangsar en Taiping heb ik zo'n beetje alle boekhandels afgezocht. Er zijn wel agenda's maar alleen van die hele grote bureau agenda's. Kleine, handzame exemplaren voor in een portefeuille zijn er gewoon niet. In Maleisië is een agenda een statussymbool, alleen bedoeld voor Héééél Belangrijke Mensen. Zo'n statussymbool kan niet groot genoeg zijn.

M'n vakantieleventje is agendaloos. De dagen ontrollen zich met rubbere, zelfs onbekende tijden.

Er is geen kloktijd. Een agenda is overbodig.

Per email komt de eerste zakelijke afspraak voor 2004 binnen, voor een cursus repeterende roosters ontwerpen. Ik kan de afspraak niet noteren, want ik heb geen agenda. Die agendaloosheid is een heerlijk vakantiegevoel. Het besef van die agendaloosheid symboliseert het einde van de vakantie.

In Taiping begint de terugreis naar Gouda via een taxi naar Kamunting, de express bus naar Kuala Lumpur Puduraya, vervolgens met de LRT en monorail naar treinstation KL Sentral.

In Kuala Lumpur kijk ik m'n ogen uit naar de infrastructuur. De LRT, monorail en KL Sentral zijn nieuw voor me. Vreemd, het is alsof KL een onbekende, voor mij nieuwe stad is. Ik mis het oude centraal station een beetje met z'n witte torentjes.

Op KL Sentral voeren medewerkers van Malaysia Airways een Chinese drakendans op. Het Chinees nieuwjaar komt eraan, jaar van de aap.

Nog wat feestelijk happen met oude vrienden dan de KLIA express in. Malaysia Airways zet me af op Schiphol. Met de NS naar Gouda via Den Haag.

Zonder winterjas kom ik het station uit. Brr, wat is het koud. Dit land zou 's-winters onbewoonbaar verklaard moeten worden. De reis eindigt zoals die begonnen is, in een taxi. HJ is weer thuis na precies 8 keer overstappen.

De agenda's zijn hier bijna overal al uitverkocht. Ergens in een boekwinkel ligt nog een stapeltje in de uitverkoop, want het nieuwe jaar is al te oud. Nederland is al agendalozenloos.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom