A200

schrikkeldag, 29 februari 2004
Sinds m'n terugkomst in Nederland is m'n agenda rap vol gelopen. Van noten schrijven is de afgelopen weken daardoor niet veel gekomen. Mijn excuses aan alle lezers, maar het was te druk:

Roosterklooster

Buddha die uw rooster uitpuzzelt
Laat de SUMit buddha
uw rooster uitpuzzelen

De hardware guru

Foto Mike Levyssohn
Mike Levyssohn
Het is nu eind februari. De eerste rooster klanten draaien proef, maken nu hun roosters on-line op de SUMit site. De afdeling SUMit sales draait op volle toeren. Het gaat lekker.

De sales-and-support afdeling heeft van de 5 beschikbare telefoons er 2 versleten, vraag me niet hoe. Een ander is op het moment in reparatie. Met de 2 resterende telefoons kan die afdeling niet uit de voeten. Er moet dus snel aanvullende hardware komen.

Mike, de vaste SUMit hardware adviseur, adviseert steevast Siemens als het op telefoons aankomt. Eigenwijs en tegen beter weten in, struin ik toch zelf het internet af.

Een rondje internet op zoek naar een telefoon

Primafoon.nl De shop van de degelijke KPN. Grr, de site begint met een illegaal cookie te zetten. Verder hebben ze wel lekker makkelijke, solide toestellen, met eentje voor slechtzienden als beste topmodel gepresenteerd. De keuze is beperkt, lijkt vooral bedoeld voor voor de minder valide medemens. Het lijkt me allemaal ook nogal aan de dure kant.
Sony.nl De twee toestellen die het hier nog wel doen zijn van Sony. Alle reden dus om opnieuw voor Sony te kiezen. De website ziet er heel high tech uit, vast bedoeld voor een jong en trendy publiek. Prachtig allemaal, maar een homepage van 315K downloaden wekt irritatie, gaat retetraag. Tussen alle glitter is geen telefoon te vinden.

De menu's werken niet in Opera 6.0, waarschijnlijk browser specifieke code. Grr. Dus, opnieuw irritatie, in die andere browser nog eens al die grafische troep opgevraagd. En jawel... ergens, diep verstopt, staat een link die m'n scherm met nog een browser window vervuilt voor sonyericsson.com. Wat Sony en Ericsson met elkaar te maken hebben blijft voor mij onduidelijk. De back button werkt natuurlijk niet door dat nieuwe window. De Ericsson site lijkt alleen over mobieltjes te gaan. Het is me best. De hoorn gaat figuurlijk op de haak. Jammer.

Panasonic.nl Panasonic dan maar. Dat is het eerste electronica merk dat me als alternatief te binnen schiet, voornamelijk omdat m'n stofzuiger een Panasonic is en de sonic de indruk wekt iets met geluid te maken te hebben.

Ja, ze hebben telefoons. Die telefoons zien er allemaal heel ingewikkeld uit, met heel veel knopjes. Dat soort halve robots zoek ik niet. Met een telefoon moet je vooral kunnen bellen. De prijzen zijn geheim. Ik heb ze tenminste niet kunnen vinden op de site. On-line bestellen is niet mogelijk.

Philips.nl Het Nederlandse Philips dan. Die hadden toch de ambitie om de grootste leverancier van mobieltjes te worden? Als ze mobieltjes kunnen maken moet een simpele huistelefoon ook lukken. En als high-tech bedrijf zal de website wel in orde zijn.

Nee helaas, de Philips site is niet in orde. Sterker nog, het is een prachtig voorbeeld van Tog's 10 redenen om niet on-line te kopen. De homepage staat vol met on-line rapporten, verslagen en persberichten. De Philips bobo's, aandeelhouders en journalisten zullen het vast wel kunnen waarderen. De site is duidelijk een onder-onsje, niet bedoeld voor klanten. Een link naar producten is er lompweg niet in Opera 6.0.

Na uitputtend gebruik van de zoekfunctie komen er wel wat telefoons in beeld. Hoe ik er via de homepage had moeten komen is me een raadsel. Waarschijnlijk had ik uit mijn hoofd het volgende adres moeten weten: http://www.consumer.philips.com/global/b2c/ce/catalog/category.jhtml;?divId=0&groupId=COMMUNICATIONS_GR&catId=CORDLESS_PHONES_CA.

Prijzen ontbreken. Kennelijk wil Philips niets verkopen.

swatch.nl Ok, als laatste alternatief Swatch dan. De twinphone heb ik altijd een ideaal ding gevonden. Swatch.nl lijkt echter alleen horloges te promoten en niet echt op Nederland gericht te zijn. Bij Amazon, afdeling electronics zijn de twinphones allemaal uitverkocht, jammer.
my-siemens.nl Er zit niets anders op. Ik moet toch maar weer slaafs naar Mike luisteren. Over m'n Siemens mobieltje ben ik zeer tevreden, dus ook daar heeft hij weer gelijk gehad.

My-siemens.nl is een verademing.

  1. De site is duidelijk en laadt snel.
  2. Ze verkopen telefoons.
  3. Er staan prijzen bij, specificaties, foto's, korte verhaaltjes over voor wie welk toestel bedoeld is.
  4. En het mooiste van alles: je kunt nog on-line kopen ook!
Siemens snapt het helemaal. Consumenten willen: eerst kijken, dan kopen. Zo makkelijk kan het zijn.

A200

M'n keuze valt uiteindelijk op de Siemens A200. Een beetje rondshoppen levert grote prijsverschillen op, voor precies hetzelfde toestel. Ik sta verbaasd. Voor een paar tientjes extra koop valt tenslotte de keus op de Siemens A200 duopack, met een extra toestel.

Hoera, SUMit is binnenkort weer helemaal digitaal bereikbaar.

Meine Damen und Herren von Siemens: Danke schön!
Es war mir ein Vergnügen.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom