Bootje

maandag, 25 oktober 2004
Het grootste containerschip ter wereld is in Rotterdam. Er gaan 8.468 containers op. CSCL Asia Dat is een hoeveelheid die mijn bevattingsvermogen te boven gaat. China Shipping Line heeft maar liefst 2 van zulke giganten laten bouwen, de CSCL Asia en de CSCL Europe.

M'n zus Gabriëlla Nootenboom werkt bij China Shipping in Rotterdam. Ze heeft me uitgenodigd om bootje te komen kijken op de Maasvlakte, de delta terminal van ECT.

Bootje is wat al te zuinig geformuleerd. Dit nieuwe schip is gigantisch. Met m'n luchtvaart achtergrond ben ik grote vliegtuigen gewend, maar naast deze gigant wordt een Jumbo een onbetekenend vliegtuigje. De bus waarmee we gekomen zijn lijkt speelgoed naast deze gigant. Alleen de naam van de boot is al vele malen groter dan de hele bus.

De klim van de wal aan boord is al via een flinke trap. Dan staan we nog maar op "dek-niveau". Vandaar is het nog een verdieping of zeven naar boven klimmen tot we op de brug staan. Er is wel een lift, maar die is voor hooguit 5 personen. Een buslading Rotterdammers past er niet in.

Brug

CSCL Asia Scheepsmanager
in gesprek met Gabriëlla Nootenboom

Foto door: July

De brug is op de aller hoogste verdieping. Het is de grootste verzameling elektronica, metertjes, lampjes, computers knoppen die ik ooit heb mogen aanschouwen. De Chinese kapitein staat er wat stilletjes bij. Volgens mij heeft hij het liefst weer snel de rust terug op zijn brug, wil het liefst weer uitvaren.

Z'n collega, de scheepsmanager is een stuk spraakzamer. Vol trots geeft hij uitleg over zijn 23 koppige bemanning, het schip, de werkzaamheden. Een rooster aan de wand laat de ploegendienst zien, diensten van 4 uur op 8 uur af.

ECT

Vanaf de zijkant van de brug is het uitzicht over de ECT delta terminal fantastisch. Over de automatiseringsgraad van deze delta terminal is in automatiseringsvakbladen veel geschreven. Automatisch gestuurde karretjes brengen containers naar een opslagruimte. Het is een wonderlijke ervaring om al die karretjes onbemand te zien rijden met containers. De groene China Shipping containers vinden hun weg op het terrein, worden gestapeld opgeslagen door automatische kranen. Aan de andere kant gaan de containers richting vrachtwagens, op weg naar hun eind bestemming ergens in Europa.

Eten!

De Chinezen vieren de aankomst met, hoe kan het ook anders, eten: Chinese Loempiaatjes, pasteitjes, koekjes dim-sum hapjes, met Chinees bier en zelfs Chinese coca-cola. De Rotterdammers staan er wat verbaasd naar te kijken naar al dit lekkers. Vooral de gestoomde dim-sum is te onbekend. Wat zijn dat voor glibberige dingen? Durf jij het te eten? Tja, dit is nog eens wat anders dan babi-pahang speciaal.

Machinekamer

Een bezoek aan de machinekamer is de afsluiting van het feestje. Het is een enorme ruimte. De accu is nog het kleinste onderdeel. Daarbij ben ik een kleine jongen.

Op de trap naar beneden besef ik pas weer hoe hoog het dek is. Dit is geen schip meer, ik verlaat de overtreffende trap.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom

IM Simon Goede, † oct 2004, KLM IT manager