Maandag, 19 december 2005

Ankunftszeit

Het is even stil in de SUMit dependance te Heijen, Noord Limburg. De implementatie van het PPS (Personeels Planning Systeem) bij SCA Gennep verloopt gladjes.

Het zijn tropen maanden geweest om dit Personeels Planning Systeem te bouwen. Het team heeft vroege, late en nachtdiensten gedraaid om alles op tijd af te krijgen. Maar het is gelukt en nu is de druk even van de ketel.

De sheets voor de training van morgen kunnen vanavond ook nog wel uit de printer rollen. De data analyse van de rapportage functies kan ook wachten tot het donker is. De laptops kunnen even uitpuffen. We sluiten de dependance even, gaan de grens oversteken, voor een mini trip naar het Duitse Kleve.

Kleve, Duitsland

Oeps, wel een parkeerplek, maar geen parkeerkaart bij me. Die Duitsers hier zijn nogal strikt met hun regels. Wat nu?
Ik teken er eentje!
Met een schrijfblok en potlood ren ik naar de auto achter me, om die parkeerkaart als voorbeeld te gebruiken. Pom, pom, pom, teken, teken, teken, wat is toch weer soepel opgelost.

Een Duitser komt verschrikt op me af lopen. Het is de eigenaar van die auto en z'n parkeertijd is verstreken. Sta ik daar een grote bekeuring voor hem uit te schrijven? Aj, aj, die grote man met die lange jas staat wel heel erg naar m'n parkeertkaart te kijken. Dat wordt vast een erg uitgebreid rapport over die paar minuten te lang parkeren. De man trekt wit weg. Het motto is hier:

Was nicht sein darf, nicht sein kann.

In m'n beste Duits probeer ik uit te leggen dat ik z'n parkeerkaart aan het over tekenen ben. De Duitser ziet z'n angst daardoor alleen maar versterkt. Aj, aj, aj, z'n parkeerkaart wordt tot detail nagetekend, met die verstreken parkeertijd erbij.

Uw parkeerkaart gebruik ik als voorbeeld, probeer ik hem gerust te stellen en teken rustig door. Oei, oei, oei, denkt die Duitser. Ik sta straks nog in de krant als overtreder van de week.

Ik ben een Hollander, heb geen parkeerkaart. Daarom teken ik de uwe over, kijk maar, het is af:

De Duitser kijkt vol verbazing naar m'n schrijfblok. Denkt die Hollander nu echte dat hij hier daarmee legaal parkeren? En wat voor tijd staat daar nu op? 16:10? Dat is 2 uur van nu! Een beetje smokkelen OK, maar deze Hollander maakt het wel erg gortig met z'n papieren parkeerkaart.

Ja, maar we mogen hier toch twee uur parkeren? Als we nu de stad in gaan komen we toch over 2 uur weer terug? Ankunftszeit netjes binnen de twee uur, niet?

Oei, oei denkt die Duitser. Die Hollander begrijpt de regels hier niet. Hij pakt z'n eigen parkeerkaart en draait de tijd door naar 14:10. Dat is nu, want: nu ben je in de stad aangekomen. Dat is je Ankunftszeit. Dan heb je vanaf 14:10 twee uur parkeertijd en kun je de stad inlopen. Tevreden legt hij z'n doorgedraaide parkeerkaart terug in z'n auto.

Z'n eerdere paniek wordt me nu duidelijk. Deze Duitser sjoemelt met de regels, is terug uit de stad komen lopen om z'n parkeerkaart illegaal door te draaien. En precies op dat moment staat daar iemand uitgebreid naar z'n verlopen parkeerkaart te turen!

De man duikt z'n kofferbak in en komt opgetogen weer boven met een 2e parkeerkaart. Die schenk ik u! Zo, die Hollander kan hier legaal parkeren. Opgewekt, gepromoveerd van sjoemelaar tot wetshandhaver, loopt hij weer terug het centrum in. Zijn Ankunftszeit staat goed.

Teken wat je hebben wil en krijg het! Ja, een mooie vergelijking, het lijkt wel het papieren prototype voor SCA Hygiene Products, dat nu een echt systeem is geworden.

Kom, nu onze Ankunftszeit soepel geregeld is, kunnen we de stad in. We hebben twee uur de tijd voor een flinke Kaffee mit Küche.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom

Geboren op 8 dec 2005: Milla Roekens, Jongste Topper aller tijden.