Indian Pacific, woensdag 1 februari 2006

Bereik

Het mobieltje geeft aan: Netwerk zoeken en dat is voor mij een vreugdevol moment. Het betekent dat de trein de moderne wereld achter zich laat. Er zijn er nog twee dagen te gaan tot Adelaide. De woestijn moet nog komen.

Langs het raam trekken gigantische graanvelden voorbij, die droger en droger worden. Uit de speaker klinkt country muziek, de tune van de Indian Pacific: The Indian Pacific spans the land. Zo ver ga zal ik niet gaan. Halverwege, na zo'n 2.666 kilometers zal ik in Adelaide uitstappen.

Perth

Perth ligt achter me. Het is een wat wonderlijke stad voor me. Perth lijkt een beetje op m'n geboortestad Rotterdam.

Zuid-Perth

Zuid-Perth is een ander verhaal. Die BBQ hutjes zijn natuurlijk perfect als SUMit dependance. Schaduw, rust, fraai uitzicht over de rivier, een prettig briesje en een tafel die als bureau kan dienen. M'n conclusie van vorige week, over Heirisson Island moet ik bijstellen. Het park in Zuid-Perth wint het op punten.

Sudoku Solver

9 2 6 7
3 2
6 2 1 5
7 1
7 8 6 4
1 9
4 9 3 1
7 5
6 3 2 7
In de krant staan Sudoku puzzels. Zo'n Sudoku puzzel oplossen lijkt mij wat al te veel op een dienstroosters ontwerpen. Die Sudoku puzzels zijn moeilijk voor me, niet vanwege de logica, maar door de grote belasting van m'n korte termijngeheugen. Voor cijfers heb ik al helemaal geen goed geheugen, dus in mijn hoofd dansen die net iets te vrolijk door elkaar.

Constraint propagation
Elke cel heeft een bereik
van mogelijke cijfers.
Een bereik van 1 groot
heeft een waarde,
die andere
mogelijkheden beperkt.
Maar met een computergeheugen en wat constraint propagation, een rooster ontwerptechniek jaren geleden in Maleisië geleerd, moet het eenvoudig worden om Sudoku puzzels op te lossen.

En ja, in Zuid-Perth gaan de roosters even opzij. Een paar uur later werkt de Sudoku Solver. Nee, het lost niet de hele Sudoku puzzel voor u op. Maar de Sudoku solver neemt wel het vervelende administratieve werk weg, toont de mogelijke cijfers van elke cel.

Het is niet super geavanceerd, ik geef het onmiddellijk toe, maar er moet iets te puzzelen overblijven. Sudoku puzzels uit de krant zijn nu in een paar minuten op te lossen. Wie de cijfers uit een krant overklikt, ziet vaak de oplossing al dichtbij komen.

Buiten bereik

In Zuid-Perth kon ik 's avonds nog klanten bedienen, als de kantoordag in Nederland begonnen was. Vanavond lukt dat niet. Ik ga een rustige avonddienst in, maar de resultaten van m'n werk blijven even voor de buitenwereld verborgen, net als deze noot. Ik ben tenslotte buiten bereik van internet.

De trein rijdt de graanvelden uit. De onbewoonde bush begint. Netwerk zoeken, wat een prachtige, rustgevende tekst.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom