Perth, maandag 30 januari 2006

Werkplek

De Australische douane doet bij elk volgend bezoek moeilijker, gaat steeds meer op de Amerikaanse lijken. Ja, ja, ik weet het allemaal. En nee, ik heb nog geen verblijfadres, zal in de aankomsthal, na douane, wat hotels bellen. Ja, ik wil naar Katherine en ja er gaat echt een trein richting Darwin vanaf Alice Springs. Ja, dat is een nieuwe spoorlijn, maar die ligt er al een paar jaar. En nee, ik weet nog niet wanneer ik doorreis richting Katherine. En nee, de Indian Pacific vertrekt vandaag (donderdag) niet uit Perth, de eerstvolgende trein gaat pas zondag. En ja, ik heb m'n nootmuskaat créme uit Maleisië braaf aangevinkt als traditioneel medicijn en zal in de lange rij aansluiten om m'n bagage te laten onderwerpen aan inspectie. En nee, ik ben nog niet telefonisch bereikbaar, zal in de aankomsthal m'n Australische pre-pay abonnement ophogen. U wilt m'n gloednieuwe paspoort laten inscannen omdat m'n antwoorden zo ongewoon zijn? Ja hoor, ga gerust uw gang, ik heb de tijd, namelijk een dag of eenenvijftig.

Zucht. Wat een nodeloze paniek. Gaan die douaniers zelf nooit op reis of zo? Die nootmuskaat is echt ongevaarlijk voor de Australische habitat en werkt prima tegen muggenbeten. In de aankomsthal staat een pinautomaat, werkt leuk op een Nederlands giropasje. Een vrijwilliger van the Western Australia Visitor Centre helpt me om een hotel uit te zoeken. En jawel, bij het tweede telefoontje in de aankomsthal is het al raak: Onderdak gevonden, met bed, douche en internet. 5 minuten later ben ik telefonisch bereikbaar, zit in een busje op weg naar het hotel.

Geen gebrek aan planning, maar een maximum aan flexibiliteit. Kortom, de Australische douane hoeft niet tobbend wakker te liggen, ik red mezelf hier wel, niets aan de hand. No worries mate.

Vakantie?

De vragen van familie en vrienden per email en telefoon lijken wel op het douane kruisverhoor. Wat doe ik in Perth? Wat heb ik al gezien? Wat ga ik vandaag doen?

Vakantie is dan wel het officiële antwoord, maar vakantie is me een veel te raar woord. Het hele concept van verlof is al jaren iets vreemds voor me. Ik ga waar ik heen wil gaan, werk of geen werk. Eigenlijk overwinter ik in de zon, mijdt de donkere Nederlandse winter. De meeste toeristische attracties laat ik dus vrolijk links liggen. Ik los wat lekkere puzzeltjes op en ja, daar zit nogal wat werk tussen. SUMit Roostersoftware draait gewoon door, waar ik ook ben. Lang leve internet en mobiele telefoons.

Tijdens de Australische dag slaapt Nederland nog en dat is wel zo rustig. Het enige lastige punt is: een prettige werkplek vinden.

De ideale werkplek hier in Perth is Heirisson Island. Dat is een flink stuk groen, midden in de Swan River, voor de toerisen te ver buiten het centrum, dus heerlijk rustig.
Trein Plaats maa din woe don vrij zat zon
Indian - Pacific Perth 11:55 11:55
Adelaide 7:20 7:20
Ghan 17:15 17:15
Alice Springs 11:55 11:55
16:10
Katherine 8:00
12:10
Darwin 16:30
Ghan 10:00
Katherine 13:40
18:20
Alice Springs 9:20
12:45 14:00
Adelaide 9:00 9:10
Indian - Pacific 18:40 18:40
Perth 9:10 9:10

De trein in

M'n favoriete vervoermiddel zijn de Australische lange afstand treinen.

De eerste trip, samen met m'n nicht Ingrid, ging van Melbourne naar Perth, met een korte tussenstop in Adelaide. Van Adelaide naar Perth was een prachtige, lange rit door de woestijn en dat gedeelte ga ik nu nog eens doen.

M'n plan voor deze reis is om vanaf Adelaide naar het Northern Territory te gaan. Tot Alice Springs is het bekend terrein. Daarna gaat het van de rode woestijn richting tropisch groen met een trein die maar 1x per week gaat. Katherine is me onbekend en het doel van de reis, met mogelijk een kort bezoek aan Darwin.

Het eerste gedeelte is inmiddels geboekt. Scheduled vertrek uit Perth aanstaande woensdag, 1 februari om 11:55, met vrijdagochtend 7:20 aankomst in Adelaide.

Tussendoor wordt m'n hut m'n werkplek, stroom genoeg, buiten bereik van telefoon en internet. Dat betekent rust om lekker wat moeilijkere puzzels op te lossen, een planningcursus te schrijven, een boek over kleurentheorie te lezen. 's avonds heerlijk slapen in een bed met uitzicht op een prachtige sterrenhemel. Ik verheug me er op, geniet van zo'n mobiele, rustige werkplek.

Zolang de douane m'n reis als vakantie ziet, is het mij best.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom