Schoolreisje

Fremantle, 22 januari 2001

Adelaide

vrijdag, 19 januari 2001
Herr Frau Majoor spreekt. De steward is nog niet eens klaar met z'n lijstje van mag niet en moet wel, zoals:
  • draag altijd schoenen als je de coupé verlaat
  • laat geen armen en benen in het gangpad slingeren
  • ga niet zomaar verzitten zonder het de steward te vragen
  • roken mag alleen in de Smokers
  • Drinken en eten mag niet bij de bar, wel op je gewone zitplaats, maar niet in de Smokers.
De steward houdt z'n mond en staart machteloos naar de speaker. Herr Frau Majoor is de train manager en zwaait de scepter met straffe hand, dat is rap duidelijk.

De Indian Pacific (gsr.com.au/theindianpacific) vertrekt uit Adelaide. Een oude Italiaan controleert of het drinkwater wel koud genoeg is. Een liter of twintig later in ieder geval nog niet. De leidingen zijn hier vast langer dan thuis.

Z'n vrouw zit voorin, naast een dronken Aussie. Hij kan nog net uit z'n woorden komen, maar dat zal niet lang meer duren. Z'n sixpacks VB's gaan er rap doorheen.

De film begint. De coupé wordt een mini bioscoop. De Smokers gaat open, de verzamelplek voor the bad, the weird and the ugly. Het is een soort tweede film.

De trein is rookvrij, gelukkig. Alleen in de Smokers mag gerookt worden en dan nog alleen maar sigaretten. Eten en drinken mag er beslist niet. Herr Frau Majoor heeft het nog zo gezegd. Maar al rap verwordt het tot een illegaal drankhol. Wanneer de steward langs komt voor inspectie verdwijnen de blikjes VB even buiten beeld, maar daarna komen de sixpacks weer tevoorschijn.

De dronkeman is in vorm. Hij verdwijnt met een blikje in de douche en komt kleddernat terug. De Italiaanse dame pakt haar spullen en zoekt een rustiger plek voor haar breiwerkje.

Een paar honderd kilometer verder heeft de dronkeman z'n laatste sixpack versnoept. Hij vertrekt richting bar. Kennelijk schenken ze hem daar niet. Teleurgesteld valt hij in z'n stoel in slaap. Op de vloer van de Smokers ligt ondertussen een tweetal languit. Ook door drank geveld.

Bij Port Augusta houdt de bewoonde wereld een beetje op. Iets verder begint de Nullabar Plain (zonder bomen vlakte) De trein stopt om wat extra passagiers op te pikken. Herr Frau Majoor komt door het gangpad denderen, met de steward en drie politieagenten in haar kielzog.

De dronkeman mag de trein verlaten. Het lukt hem niet. De agenten helpen hem een handje, arresteren hem voor verstoring van de openbare orde. Einde van de treinpret voor hem. Voor de slapers in de Smokers is dit ook een vervroegd eindpunt.

Een Aboriginal familie neemt plaats.

In de Smokers wordt nog vrijwel alleen nog maar gerookt. Slechts een enkeling durft nog een blikje langs het oog van Herr Frau Majoor te smokkelen. In de rest van de trein is het rustig. De meeste passagiers slapen.

Nullabor Plain

zaterdag, 21 januari 2001
De Nullabor vlakte, vanaf de rand van Cook De dag gaat en komt op de boomloze vlakte.

Midden in de Nullabor Plain stapt de Aboriginal familie uit. Ze lopen een aantal stamgenoten tegemoet. Zij liever dan ik. Voor geen goud zou ik in deze woestenij uitstappen.

De tussenstop in Cook (bevolking: 2 volwassenen, 1 kind, de 2e is op komst) is een hoogtepunt. Zwembad, hotel, een gevangenis met plek voor 2, school, een golfclub en een ziekenhuis herinneren aan drukkere tijden. Bijtanken in Cook

De trein krijgt vers water en vervolgt z'n weg.

Kalgoorlie (kalgoorlie.com) is de volgende stop. 31.000 mensen, voonamelijk contracters, werkzaam in de goudmijnen.

Indian Pacific

zondag, 21 januari 2001
De laatste nacht is verrassend rustig. De locomotief gaat kapot, midden in de nacht. Mobiele telefoons doen het hier niet. De stroom is uitgevallen. Om hulp vragen is niet mogelijk. De passagiers genieten van een goede nachtrust, zonder gehobbel. Pas de volgende ochtend komt een vervangende locomotief aan.

De Nullabor Plain eindigt. De eerste bomen komen in beeld. Wat grote bruine kangoeroes zitten onder een boom te rusten. Iets verder op draaien adelaars hun rondjes.

Het landschap wordt groener en groener. In graanvelden verderop rennen Emoes weg als ze de trein zien aankomen. Perfect Perth komt eraan. De reis nadert het einde. Zullen we met z'n allen onder de banken gaan zitten, of zou dat niet mogen van Herr Frau Majoor?

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom