M/V

Maandag, 27 november 2000
M V
Het is irritant druk in de stad. De oude straten in het centrum zijn niet ontworpen voor de huidige mensenmassa's. Uitgerekend midden op een kruispunt staan twee dames breeduit oeverloos te kletsen. De toch al chaotische mensenstromen vernauwen zich en persen zich door de resterende ruimte. De kakelkippen lijken niet te beseffen hoe irritant ze zijn. Het is gezellig druk in de stad. Op een kruispunt komt u een vriendin tegen die u zeker al een paar uur niet meer gesproken heeft. U stopt ter plekke om te vragen hoe het met haar gaat. Wat is het toch enig om zo in de stad nog een bekende tegen te komen. Al snel bent u in een druk gesprek verwikkeld. Jammer alleen van al die chagrijnige gehaaste heren. Wat zeuren ze toch, zien ze niet dat we lekker staan te kletsen? We blokkeren toch niet, iedereen kan er nog makkelijk langs?
U bent op weg naar een bestemming in onbekend terrein. Geen paniek, de route is redelijk bekend. U vertrouwt op uzelf, weet in ieder geval de juiste richting en als het moeilijk wordt kijkt u op de route beschrijving (routenet.nl).

De kaart ligt naast u, voor noodgevallen. Ter plekke komt u met het stratenboek in ieder geval in de goede buurt en maakt desnoods een extra rondje tot u het juiste adres vindt.

U presteert het om altijd te laat te komen. U weet de weg niet, maar met de trein komt u in ieder geval vast bij het juiste station. Verder vertrouwt u volledig op wildvreemden aan wie u zeker de weg gaat vragen. Een vriendelijke dame zegt u 'linksaf'. Lopen, lopen, lopen, blaren op de voeten. U krijgt het snikheet. Achteraf blijkt dat het toch rechtsaf had moeten zijn. U komt alsnog drie kwartier te laat op uw afspraak.

U denkt: Dat gebeurt me geen tweede keer. Bij een volgende gelegenheid gaat u daarom per auto. U staat vroeg op en rijdt reeds om 06:30 uw straat uit om in ieder geval ruim op tijd te zijn. 10:30 aankomen moet zeker lukken. U heeft echter de dagelijkse files (teletekst.nos.nl/...) in Randstedelijk Nederland onderschat. Met uw mobieltje informeert u uw gesprekspartner dat het iets later wordt.

U minimaliseert uw bagage. Of de reis nu een week of twee maanden duurt, u neemt voor 5 dagen kleren mee. Overal, in heel de wereld, kunnen kleren gewassen worden. Een klein tasje volstaat dus.

Alle dingen die u misschien nodig heeft laat u zeker thuis. Alles wat u ter plekke aan kunt schaffen ook.

U neemt graag het zeker voor het onzekere. Wie weet wat voor weer het worden gaat? Daarom gaat zowel de bikini als de winterjas mee in de koffers. Verder beperkt u zich tot de bare-necessities, zoals verse kleding voor elke dag van uw reis. Natuurlijk neemt u ook diverse nette outfits mee. Je weet immers nooit waar het goed voor is en eenmaal ter plekke kan een mens maar beter wat te kiezen hebben.

En zouden ze daar in het verre buitenland ook tandenborstels en tandpasta hebben? Beter het zeker voor het onzekere nemen en genoeg van huis meenemen. WC-papier, badslippers, zonnebrandolie, fotorolletjes, wat handdoeken, vloeibare zeep, shampoo, washand, make-up tas, föhn en schoonheidskist horen wis en zeker tot de bare-neccessities.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom
Met dank aan Ingrid van der Ent-Nieuwenkamp voor haar inspirerende woorden.