Dag

Taiping, 15 januari 2001
Bukit Larut kan de zon nog even tegenhouden, maar niet voor lang meer.

Een zwarte koffie (zonder suiker, een uitzondering in Azië, lastig om te bestellen) smaakt goed. De mie soep komt eraan, m'n favoriete ontbijt. Het is prettig wakker worden zo, hier op het terras van de Casuarina Inn.

Casuarina Inn

Ruime kamers met airco en eigen badkamer.
Lekker eten op terras met uitzicht op Lake Gardens.

1 Jalan Sultan Mansor Shah, Taman Tasek
34000 Taiping, Maleisië
Tel +60-5-8041339 & 8041340
fax +60-5-8041337

SUMit Scheduling pakket

Rooster software
Planning adhv bijvoorbeeld flight schedules,
60 dagen gratis op proef

Beneden zie ik het eerste zonlicht over de fraaie Lake Gardens (taipingtalk.com/lake/) schijnen. Taiping begint aan de dag.

Na het ontbijt loop ik de stad, een kilometer verderop. Het is een dagelijks terugkerend ritueel, een vast onderdeel van m'n dagindeling. Wonderlijk om hier rond te lopen. Taiping was nieuw voor me, maar Maleisië is vertrouwd terrein. Ik voel me hier thuis, in m'n T-shirt en op slippers, al zal ik nooit echt een 'local' worden.

M'n kop heb ik al 2x laten knippen en tenslotte maar tot stekels laten scheren. Een krullenkop is leuk in het koude Holland, maar hier is het een hele opluchting om van zo'n schapenvacht verlost te zijn.

In de schaduw zit een schrijver, een oude Chinees, klaar voor op z'n eerste klant. Z'n typemachine staat paraat om diverse formulieren van z'n clientèle netjes in te vullen. Ik ben op weg naar een ander toetsenbord, voor een email check in een cybercafé. Grappig hoe het oude en het nieuwe hier vrolijk naast elkaar leven.

Taiping bevalt me. Het regent hier veel. Het is zelfs de natste stad van Maleisië. Maar dan nog. De regen blijft meestal beperkt tot een flinke bui, 's-middags om een uur of vier, vijf. Het koelt dan lekker af. Daarna wordt het druk in de Lake Gardens met verliefde stelletjes.

Tot nu toe is deze trip vooral overwinteren, genieten van de zon. Even weg van hectische projecten en een rinkelende GSM. Java Hier in Taiping, waar de tijd soms stil lijkt te staan, heb ik de rust en energie gevonden om me te concentreren op wat complex programmeerwerk in java.

Afgelopen dinsdag een complex dienstrooster kunnen genereren, met een stukje moderne kunstmatige intelligentie. Een geavanceerd algoritme bepaalt de optimale dagelijkse indeling, gevoed door flexibele fuzzy logic, expert systeem technologie. Het heeft me nog een paar dagen gekost om de fuzzy business regels fijn te slijpen, maar het resultaat mag er wezen:

Over de Noot Contact Henk Jan Expert Systemen met flexibele regels roosterplanning Een rooster, gegenereerd met fuzzy businessrules en een geavanceerd optimalisatie algoritme

Dit gegenereerde rooster zit erg fraai in elkaar, ondanks een aantal complexe factoren.

Beschikbare mankracht

 • Wisselende bezetting.
  Een maximale bezetting op weekdagen, op zaterdag een kleinere bezetting, en 's-zondags een minimale bezetting.
 • Voor elke employée 2 vrije dagen per week (zondag t/m zaterdag).

  De meeste employées werken maximaal 5 aaneensluitende dagen. Er zijn echter ook werkweken van 3 of 4 dagen.

 • De diensten rouleren fraai. Iedereen krijgt evenveel weekenden vrij en loopt uiteindelijk evenveel nachtdiensten.

Fuzzy Regels

 • Elke employée heeft voldoende rust tussen 2 diensten. Een nachtdienst met een aansluitende dagdienst is uit den boze. Er is zelfs geen avonddienst met een aansluitende dagdienst.
 • De overgang tussen de diensten verloopt 'glad'.
  Dagdienst
  Voor de meeste werknemers begint de werkweek met een dagdienst.
  Avonddienst
  Avonddiensten volgen het liefst op een dagdienst, in het midden van de week.
  Nachtdienst
  Het perfecte moment voor een nachtdienst is aan het eind van de werkweek, na een avonddienst.
't is een fraai rooster. Ik ben er erg tevreden over, ben blij dat de fuzzy regels en het optimalisatie-algoritme het perfect doen. Toch stop ik voorlopig even met werken.

Morgen met de expres trein naar Sungai Buloh. Dan met de komuter metro naar de Putra Mall, om deze fuzzy scheduling technologie te bespreken met een andere AI expert, die ik een paar weken geleden daar ontmoet heb.

Dan door met de komuter naar Nilai en met de bus naar KLIA (klia.com.my) voor een nachtvlucht met de MAS (malaysia-airlines.com) naar Melbourne, down under. M'n nicht Ingrid zit daar nu al, lekker van een tennistoernooi te genieten. Zij zal me de komende weken in een toeristenrol duwen. M'n overwinteren houdt op, de vakantie begint.

Dag Taiping, dag Maleisië, tot na het Chinees nieuwjaar. G'day Australia.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom