Vijf

Maandag, 29 november 1999
De telefoon gaat. contact SUMit Ik neem op, nog voor dat het ding contact SUMit voor de tweede keer is overgegaan. "Zat je naast de telefoon? Je neemt zo snel op." "Ja, ja, naast een telefoon" antwoord ik maar.

Er zijn hier vier telefoons contact SUMit in huis, vijf zelfs als ik de twinfoon dubbel tel of de GSM contact SUMit meereken. Waar ik ook in huis ben, er is altijd wel een telefoon contact SUMit in de buurt. Het huis heeft nogal wat kamers en ik hou er niet van om het halve huis door te moeten lopen.

Enige tijd geleden heb ik ze opnieuw ingedeeld. Ik wilde er één in de slaapkamer hebben. Het liefst eentje die 's nachts geen lawaai maakt. Een telefoon onder handbereik is best, maar in mijn slaap wil ik niet gestoord worden. Snoerloos zou ook wel fijn zijn, maar daar heb ik er maar één van en die heb ik graag in de huiskamer.

Een ander is een dubbele, voor twee personen. Ook die zou ik graag in de huiskamer hebben, maar het ding maakt zoveel lawaai, zelfs in de zachtste stand. De telefoon met antwoordapparaat is ook wel aardig in de huiskamer. Hoewel, dat ding is gekoppeld aan de fax en die hou ik liever in de werkkamer. Tenslotte is er nog een toestel dat vreselijk kraakt. Die wou ik maar verbannen naar de TV kamer.

Het is een allegaartje aan wensen waar nogal wat tegenstrijdigheden in zitten. Ik puzzel me suf over een indeling, maar kom er niet uit. Ten einde raad schakel ik wat resource allocation software in. Het is wat grof geschut, maar zonder kom ik er niet uit. Een resource allocatie probleem: welke telefoon gaat naar welke kamer?

Ik deel geheel naar eigen inzicht punten uit. Een 10 voor een goede combinatie, 5 voor ongewenst. De portable kan over al. De lawaaiige dubbele in geen geval in de slaapkamer. Het antwoordapparaat met fax in de huiskamer of studeerkamer. En het krakerige ding van ellende maar in de TV kamer. Wat een lastig probleem leek is opeens verrassend simpel. De oplossing is glashelder.

De indeling is al weer enige tijd realiteit en bevalt goed. Dus mocht ik bijna onmiddellijk de telefoon opnemen, u weet hoe het komt. Ik neem niet de telefoon op, maar één van de vijf.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom