Grens

Maandag, 3 januari 2000
1999 is voorbij. Eindelijk, eindelijk zijn we van al dat millennium geleuter af.

Het was een wat een wonderlijke jaarwisseling. Een dag lang was de wereld verdeeld in de 1999-ers en de 2000 gangers. Niemand stond op de grens. De jaargrens was er heel even en verdween dan weer om een uur later opnieuw te verschijnen, wat verder naar het Westen. Je zag het nieuwe jaar als het ware op je af komen, beleefde een kort grensmoment waarna de Y2K grens schoksgewijs verder over de aarde trok. 1-1-19100 ipv 1-1-2000 op www.kamagurka.com

Het geleuter over de Y2K problemen verstomde rap. De reporters meldden wat beteuterd dat zelfs de Russische kerncentrales gewoon doordraaien.

Ook alle hardware hier op SUMit headquarters heeft de eerste praktijktests glansrijk doorstaan. De SUMit website draait vrolijk door, net als de rest van Internet. Het enige Y2K probleempje dat ik heb kunnen vinden is "1-1-19100" als datum bij de dagelijkse Kamagurka cartoon (www.kamagurka.com/nederl).

Het hele Y2K gedoe valt dus wel mee. Het jaar 2000 begint niet veel anders dan andere jaren. De grens tussen 1999 en 2000 is niet echt een scheiding van betekenis. Of toch, staan we op de grens van een nieuwe economie? Zal het internet en E-commerce de handel drastisch veranderen?

Een dikke week geleden kreeg ik de vraag om eens rond te neuzen naar een magnetron, de Moulinex Y90. Internet is een perfect middel voor een speurtocht naar een bodemprijs. Tikkerdetik, klikkerdeklik. Een zoekmachine voert me naar www.morgen.nl.

Enigszins verrast bekijk ik de onconventionele aanpak. De prijzen dalen elke dag, maar morgen kan een product uitverkocht zijn. Schrijf vandaag in en je krijgt gegarandeerd de bodemprijs, nog onbekend wanneer. Het concept is aardig. Het is een manier van zaken doen die ik buiten de internet wereld nog niet ben tegengekomen.

Hier in Gouda zit Rob Dernee (Lange Tiendenweg 53, 2801 KE Gouda, Tel 0182-689010), een witgoedwinkel die adverteert met een laagste prijs garantie. Enkele jaren geleden heb ik er m'n wasmachine gekocht en inderdaad, het scheelde honderden guldens. Een wasmachine is een wasmachine, een magnetron is een magnetron. Het product is hetzelfde, in welke winkel je het ook koopt. De service is overal goed. De prijs is het doorslaggevende koopcriterium.

Dus ouderwets naar het centrum gefietst. Deernee ziet de internet prijs, krabt eens op z'n achterhoofd en duikt dan resoluut een paar tientjes onder de internet prijs. Ach ja, er kan er maar één de goedkoopste zijn.

Toch twijfel ik nog even. Morgen zal de magnetron prijs op internet misschien nog lager zijn, maar ik kan hem nu hier bestellen voor een prijs die alleszins goed is. Bovendien doe ik liever zaken met een mens dan met een computer, ondanks m'n IT achtergrond. Twijfel, twijfel. Ik voer telefonisch spoedoverleg met de baas en de opdracht is resoluut: kopen maar! Waarom? Een aantal redenen die mij de grens over trok:

  1. Vertrouwen
    Wie zit erg achter www.morgen.nl? Geen idee. De website doet nogal geheimzinnig over de identiteit, een schending van het vijfde E-Commerce gebod. Rob Dernee kan ik persoonlijk aanspreken voor service en garantie.
  2. Snelheid
    Ik wil die magnetron nu hebben en niet op een onvoorspelbaar moment in de toekomst.
  3. Prijs
    Dernee biedt de laagste prijs. Misschien zakt de Internet prijs nog een paar gulden lager, maar dat is de moeite van het wachten niet meer waard.
Ik wens u een gelukkig en welvarend nieuwjaar, met goede zaken, al dan niet met E-Commerce. Gong Xi Fa Cai.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom