Uurtje

Maandag, 7 februari 2000
Het is nu Chinees nieuwjaar. Het jaar van de draak (chinesefortunecalendar.com/...) is begonnen. Proficiat aan al mijn mede draken.

Een Chinees spreekwoord luidt Heb je haast? Ga even zitten. Wat een prachtige contradictie. Het is alsof je tijd kunt sparen door het rustig aan te doen. Het zijn dit soort schijnbare tegenstellingen die blijven hangen in mijn geheugen tot ze ooit op één of ander moment hun nut bewijzen.

Aan de rand van de afgrond Wie haast heeft en verdwaald is kan inderdaad beter even gaan zitten om richting te bepalen. Al te veel automatiseringsprojecten zijn hard op weg, al is het onbekend welke kant op. "Gisteren stonden we aan de rand van de afgrond. Vandaag hebben we een grote sprong voorwaarts gemaakt", zo luidt een morbide grap in IT land. Juist de tijdsdruk zorgt ervoor dat IT projecten mislukken.

De dagen zijn te kort en de nachten eigenlijk ook. Vierentwintig uur is niet genoeg, zo las u in de Noot van vorige week. Wie heeft er nog tijd om richting te bepalen?

Start dit drakenjaar met een aantal goede voornemens ter verlichting van uw dagelijkse drukte. Begin elke dag met een rustpunt. Ga even rustig zitten en o wonder, wat een zee van tijd stroomt u tegemoet.

Voornemen Tijdswinst
Sta 's ochtends een uurtje later op. U kunt dan een uurtje langer uitslapen. 1 uur
U hoeft niet voort te stommelen in de vroege duisternis. Neem de tijd voor het ontbijt, u mag immers een uurtje later van huis. 1 uur
's-middags laat is het kantoor uitgestorven. Een perfect moment om een uurtje extra productief te zijn. 1 uur
's avonds voor het slapen gaan heeft u een uurtje extra om naar fantastische radio programma's te luisteren. Tussen elf en twee is de radio immers op haar mooist. 1 uur
Totaal 4 uur
De juiste richting gevonden Dat is in totaal maar liefst 4 uur winst door het wat rustiger aan te doen! Er is dus tijd genoeg om de juiste richting te zoeken.

Carpe noctem, sed memento diem!
(Pluk de nacht, maar vergeet de dag niet)

Gong Xi Fa Cai (een welvarend nieuwjaar) en tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom