Weer

Maandag, 6 maart 2000
Afgelopen week, op de schrikkeldag, hadden de computers van het KNMI (www.knmi.nl/...) last van een millennium bugje.

Dat bugje haalde zelfs het internationale nieuws. 's ochtends kreeg ik al een mailtje van een altijd kritische Zwitser, die zich verkneukelde dat juist weer de Hollanders het nu zonder weer moesten stellen. We zijn hier een paar uur weerloos geweest (www.trouw.nl/...). Maar ach, in deze tijd van het jaar is het toch geen weer in Holland.

Het weer laat zich lastig voorspellen, zeker begin maart. Afgelopen zaterdagochtend vertrok ik bijvoorbeeld naar Lochem (www.nl-menu.nl/...) voor een herdenkingsdienst. Vanuit Gouda gezien ligt Lochem aan de andere kant van dit kleine landje, zo'n twee en een half uur reizen. De zon scheen bij vertrek, al was er storm en sneeuw voorspeld. M'n vertrouwen in de weervoorspelling kreeg acuut een deukje.

Het weerbeeld op zaterdag 4 maart 14:00 Bij aankomst was het nog droog, maar dat duurde niet lang. Het weerbeeld (weerkamer.nl/weer/radar) veranderde. De voorspelde sneeuwstorm stak op. Ik heb zelfs even wat beschutting moeten zoeken. Toen de sneeuw weer wat minderde heb ik met een lichte weerzin m'n plaatselijke wandeling voortgezet, me met een paraplu nog enigszins tegen de rond dwarrelende vlokjes verwerend.

Het weerzien met enkele oude bekenden is wat bijzonder bij zo'n gelegenheid. De weergoden waren gelukkig gunstig gestemd en hielden het even droog, om daarna de weervoorspelling weer volledig waar te maken.

Als er weer een schrikkeldag komt in een jaar dat door 100 deelbaar zullen ook mijn kiezen geen zeer meer doen. Tot die tijd is mijn verweerde vertrouwen in de weersverwachting (teletekst.nos.nl/...) weer wat hersteld.

Tot de volgende week maar weer!
Henk Jan Nootenboom

Met speciale dank voor de inspiratie aan Markus Stirnemann, ook al is hij een Zwitser.