Voorspel

Maandag, 1 mei 2000
De printer blijft stil. Ik sta voor joker te wachten op een printje dat niet komt. Grr, heb ik dat weer? Ik weet zeker dat ik duidelijk op de print knop in de toolbar geklikt heb. Waar wacht ik op?

Ik loop gedesillusioneerd terug, door de gang naar m'n werkkamer. Daar blijkt de bron van m'n ergernis. Er staat een dialoogvenster in beeld, met een dozijn print opties. Huh? Heb ik dat weer? Alan Cooper, The Essentials
of User Interface Design

Al die opties zullen me een zorg zijn. Printen die handel en wel nu. Ik klik mopperend op de OK button en loop weer naar de printer.

Wat ging er mis? Waarom heb ik dat dialoogvenster niet voorzien? Waarom kreeg ik dat stomme dialoog venster eigenlijk? Lezers van Alan Cooper's boek About Face kennen dit soort vragen.

Probleem Oplossing
Dialoog is niet te voorspellen Hou interfaces voorspelbaar.
    Zeg wat je doet. Doe wat je zegt:
  • Toon drie puntjes '...' in de button, om aan te geven dat er een dialoogvenster volgt.
  • Ga zonder verdere vragen lekker aan de slag indien de gebruiker op een button zonder puntjes klikt.
Dialoog is overbodig Ontwerp voor waarschijnlijkheid, niet voor theoretische mogelijkheden.

Het is wel mogelijk om allerlei print parameters in te stellen, maar waarschijnlijk wil ik niks instellen en druk onmiddellijk op de OK knop.

Bied voor weinig gebruikte mogelijkheden een 'traag' alternatief via de menu bar. Liever soms een omweg via het menu, dan meestal geïrriteerd op OK moeten klikken.

Ik eindig met een voorspelling: Volgende week weer een nieuwe Wekelijkse Noot.
Henk Jan Nootenboom