Verfouteren

Paas maandag, 24 april 2000
Afgelopen week begon ik bij een nieuwe klant (www.devote.nl). Ik zat net tevreden een formpje te ontwerpen toen ik onaangenaam verrast werd
  1. Ik kraste wat HTML en klikte blindelings op save
  2. testte snel m'n resultaat en schakelde weer terug naar de editor
  3. en fuck, raakte compleet in verwarring. Bij welke regel was ik ook al weer gebleven?
Pas na een halve dag heb ik de bron van m'n verwarring kunnen vinden. De save knop deed niet alleen een save, maar scrollde ook de laatst gewijzigde regel naar boven, het boefje. Grr, dit was ik in de vorige versie van dezelfde tool niet gewend. Ik heb een grote aversie tegen dit soort toeters en bellen.

Kraaltjes en spiegeltjes houden me alleen maar op. Een save knop moet saven en niet meer dan dat. Efficiënt werken is vooral een kwestie van niet afgeleid worden, lekker op stoom blijven (www.asktog.com/...023MaxHumanPerf.html).

Ja, ik weet ook wel dat elke nieuwe software release toegevoegde waarde moet hebben. Maar dat hoeft nog niet te leiden tot creeping featurisme (info.astrian.net/jargon...creeping_featurism). Veranderingen zijn best, maar het moeten wel verbeteringen zijn.

Veranderingen zijn er in 2 soorten: verbeteringen en verfouteringen. Elke verbetering is wel een verandering. Maar niet elke verandering is een verbetering. Voor de OO-ers onder u met verstand van inheritance:

  • Verandering is de superclasse
  • Verbetering is één van de subclasses.
Met elke nieuwe release neemt de complexiteit toe. Complexiteit leidt tot fouten. Eenvoud is het kenmerk van het ware. De kans is dus zeer wel aanwezig dat de vorige release (oldversion.com) beter is dan de volgende.

In de oude release zijn bovendien de bugs bekend. Als gebruiker weet ik waar ze zitten. In de loop der tijd heb ik er workarounds voor ontwikkeld. In een nieuwe release zullen die bugs wel opgelost zijn, maar ach, op die oplossingen zat ik toch al niet meer te wachten. Wel krijg ik dan nieuwe, nog onbekende bugs er voor terug. Wat een ramp.

De conclusie moet dus zijn: Stop met het uitbrengen van nieuwe software releases. Geachte dames en heren software ontwikkelaars: Verklaar een product af. Géén nieuwe features meer en laat de oude bugs maar lekker zitten.

Tot de vorige week!
Henk Jan Nootenboom

(ingezonden mededeling)
Hoedje af voor Amphité
    De top 3 van vlotte betalers onder de SUMit klanten:
  1. Op een gedeelde eerste plaats: Amphité, www.amphite.nl, Tel 033-4800682, Delphi & OO Pascal expertise, record houder met 6 dagen
  2. Comwave, Website design & presentatie specialisten, lange tijd alleen koploper geweest, ook met 6 dagen
  3. High Pine Farm, Tel +353-509-37029, Country style Bed & Breakfast, Kinnitty, Ierland, een goede derde, de vlotste internationale klant met 52 dagen.