E-Winkel

Maandag, 17 april 2000
< Goedemorgen
Goedemorgen >
< Heeft u ook ijs?
Ja, maar wat voor ijs? Vanille ijs, aardbeien ijs, roomijs... Wat voor ijs? >
< Mokka ijs met nootjes.
Dat hebben we niet. >
< Wat voor ijs heeft u dan wel?
We hebben helemaal geen ijs! >
Bovenstaand stukje was jaren geleden een terugkerend hoogtepunt in de Dik voor Mekaar Show. Elke week weer was er een soortgelijke sketch voor 2 heren. De koopwaar veranderde van week tot week, maar "De kampwinkel" bleef elke week weer even belachelijk. Steeds hetzelfde stramientje: Eerst ja zeggen, een aantal verschillende soorten noemen, verwachtingen wekken, maar uiteindelijk steeds "nee" verkopen.

Toch leeft de kampwinkel voort, als Ramp winkel in cyberspace.

Wat voor ijs?

Nogal wat E-Commerce websites geven een perfecte imitatie van de belachelijke kampwinkel. Veel applicaties melden pas achteraf wat ze niet hebben.

Ze bieden eerst een keuze, om daarna de gebruiker op de vingers te tikken met een irritante foutboodschap. Belachelijk hè (utopia.knoware.nl/.../geluid2.html)? Ja, ik kan wel huilen, maar schiet steeds in de lach.

Alternatief

Het is zo simpel:

Toon vooraf wat je wel hebt.

Hou het zo eenvoudig mogelijk. Laat de gebruiker met slechts één klik kiezen.

Aardbeien ijs

hermans.org/culinair/...

Pistache ijs

(horecagids.nl/.../ijsrecepten/...)
De Dik voor Mekaar show is al jaren niet meer op de radio. Ik mis die onzin nog steeds en zal in september (tros.nl/dikvoormekaar) aan het toestel gekluisterd zitten als Dik Voormekaar en meneer de Groot hun comeback zullen maken (dvm-lois.myweb.nl).

Hopelijk komt er aan de onzin in computerland sneller een definitief eind. Maak van uw E-Winkel geen ramp winkel. Volg de 7 geboden van E-Commerce.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom

Met speciale dank aan H. Nootenboom senior voor de spreuk van de week.