Gebroken

Maandag, 10 april 2000
Ik ben de weg kwijt. Dat is op zich geen ramp. Het gebeurt wel vaker dat ik even de tijd moet nemen om richting te zoeken. Maar nu sta ik op Schiphol, een voormalig werkterrein van me, een omgeving die ik op mijn duimpje gekend heb.

Ik ben net aangekomen en zoek nu naar bus 169 richting Amstelveen (/...line169). Op de automatische piloot ben ik naar de bushalte gelopen, maar bus 169 lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Ik sta verbaasd tegen een bord van bus honderdnegenennegentig aan te kijken. Er wordt nogal eens verbouwd op Schiphol, maar een complete bus verbergen gaat toch wel erg ver. Ga ik nu moeite krijgen om van Schiphol af te komen (www.schiphol.nl/...)? Dit is belachelijk.

Ik bel m'n afspraak in Amstelveen en zeg dat ik wat later zal zijn door logistieke problemen. Volgens haar rijdt bus 169 nog gewoon. Hm, daar sta ik dan, met logistieke planning als specialisatie. Van armoede loop ik als de eerste de beste toerist richting de informatiezuil.

Na wat knoppendrukkerij komt er een plattegrondje in beeld, met de halte voor bus 169, precies daar waar ik al geweest ben. Zou ik niet goed gekeken hebben? Ik loop vertwijfeld weer terug. Nee, die halte is echt weg.

Zal ik een taxi nemen? Nee, dat is mijn eer te na. De weg gaan vragen dan? Het zal wel moeten. Als het eerste de beste domme blondje stap ik bus 174 binnen, die nog wel richting Amstelveen rijdt. "Das tegewoodig du 199" brabbelt de chauffeur, met een Amsterdams spraakgebrek. "maar die rij presies desselfde route" kraait hij er nog tevreden achteraan.

Hmm, de mentale mist klaart op. Dit is een probleem met referentiële integriteit.

  • In mijn hoofd zit nog een foreign key, met '169' als waarde.
  • De informatiezuil heeft hetzelfde probleem.
  • M'n contact persoon in Amstelveen heeft ook verouderde informatie.
Maar de key van de bus heeft een nieuwe waarde. M'n vreemde sleutel is gebroken. Geen wonder dat ik die bus niet kon vinden. Had wat relationele theorie hier uitkomst kunnen bieden?
  1. Een 'cascaded delete' lijkt me hier niet op z'n plaats. De informatie zuil laat zich nog wel bijwerken, maar rond een menselijk brein zit een goed werkende firewall.
  2. Eerst alle verwijzingen aanpassen? Nee dat is ook geen optie. Zo'n omnummeractie kan jaren duren.
Codd heeft nog steeds gelijk. Er is maar één echte oplossing: Keys mogen nooit van waarde veranderen. Niet in databases, en niet in de werkelijke wereld.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom