Logistieke Planning

Een eenvoudig voorbeeld toont de complexiteit van logistieke planning. Welke reisleider gaat naar welke bestemming?

Een planningsprobleem voor 5 reisleiders De matrix hiernaast toont vijf reisleiders en bestemmingen. Hoe hoger de score, des te beter de reisleider voor die bestemming. Een specialisme is weergegeven als een '9'.

Er zijn voor dit eenvoudige probleem 120 (=5x4x3x2x1) verschillende oplossingen mogelijk. Slechts één is de optimale, met een totaal score van vijfendertig.

Bij een iets groter vraagstuk neemt het aantal mogelijkheden exponentieel toe. Voor twaalf reisleiders zijn maar liefst 479.001.600 combinaties mogelijk. Daar is de optimale oplossing echt een speld in de hooiberg. Met geavanceerde software van SUMit vindt u de optimale oplossing echter in minder dan een seconde.

Dit soort Resource Planning zoekt meestal minimale kosten, maximale opbrengst of hoogste kwaliteit. Toepassingen zijn: het maken van dienstroosters, indelen van personeel, vergaderzalen, operatiekamers, hotelkamers, toewijzen van apparatuur en machines, schedulen van transportmiddelen, etc. SUMit bouwt geavanceerde software voor dit soort problemen. Neem contact op voor een vrijblijvende demonstratie.