Aversie

Maandag, 28 juni 1999
Heeft u enig idee waar een tekstverwerker goed voor is? Mijn idee was om er wat tekst mee te kloppen, af en toe een plaatje te plakken. M'n werk saven zou ook leuk zijn. Dan zit ik het niet voor de kat z'n viool te typen.

De jongens van Willems Hackwerk (www...com) hebben andere ideeën. Van de meest verkochte tekstverwerker hebben ze een goocheldoos gemaakt vol met kraaltjes, spiegeltjes en een hoogst irritante paperclip. Een paperclip? Ja, een paperclip. Tekst kloppen, plaatje plakken, documentje saven. Elk van die drie simpele activiteiten wordt een bron van frustratie. Irritante paperclip

  1. De golven maken me zeeziek.
  2. Lekker plaatjes plakken is onmogelijk.
  3. De paperclip drijft me tot wanhoop.
Van mij mag dit pakket bijgezet worden in de Interface Hall of Shame (www.iarchitect.com/...). Zijn dit soort ergernissen te voorkomen? Kan software beter? Ja, software moet beter! De voorbeelden hierboven schenden de volgende design principes:
  • Beperk applicaties tot CoFu (Core Functionality).
  • De gebruiker heeft de controle, het programma volgt.
  • Hou gebruikersinterfaces consistent en voorspelbaar.
Leuke theorie, maar dat lost dit praktijkprobleem niet op. Wat te doen? De support bellen? Dat heeft geen zin. Het standaard antwoord is dat het in de volgende versie opgelost zal zijn. Nee dank u, laat een volgende versie maar lekker zitten. M'n belangstelling gaat meer uit naar de vorige versie, maar die kan ik nergens meer krijgen.

Ten einde raad duikel ik diezelfde avond, op het SUMit hoofdkwartier, nog een concurrerende tekstverwerker op. Het is de '96 versie van Lotus Word Pro en dat oude pakket voldoet prima. Het was kennelijk zijn tijd ver vooruit. Je kunt er zelfs tekst mee kloppen, plaatjes mee plakken en documenten mee saven. Ongelofelijk, wat een prettige functionaliteit! Er zit zelfs 'een expert' in die op verzoek assistentie verleent.

LWP Problemen met de MS paperclip? Nee hoor, niet meer. Opgelost met de vorige versie van het concurrerende WordPro (www/lotus.com/...)!

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom