Feestje

Maandag, 2 augustus 1999
Deze week de laatste aflevering van een drieluik, een alternatieve werkwijze met de essentiële succesfactoren voor een project:
  1. Bouw een feestje.
    Automatiseren hoort een feest te zijn, een slagzin die SUMit van harte onderschrijft. Zorg ervoor dat medewerkers van verschillende disciplines samenwerken in een prettige sfeer (www.iuinfo.indiana.edu/...).. Humor op de werkplek Selecteer projectmedewerkers niet alleen op vakkennis en ervaring, maar vooral op enthousiasme en gevoel voor humor (www.humormatters.com/...). Vier elk bereikt resultaat en schiet ook de minder succesvolle tussenresultaten met wat feestgedruis naar het hiernamaals.
  2. Spreek de taal van de klant.
    Hou allerlei schema's verborgen voor de gebruiker. Vertaal analyse resultaten naar een taal die de gebruiker verstaat: papieren prototypes. Geschetst prototype Vul die ontwerpen in met een realistisch voorbeeld. Maak een paar alternatieve ontwerpen en leg die voor aan de gebruiker. Laat de gebruiker de ontwerpen "kraken" door het schermontwerp opnieuw in te vullen met een pittig voorbeeld dat ontleend is aan de praktijk. Papieren schetsen werken echt en hebben een aantal prettige gevolgen:
    • De gebruiker de kans om z'n vakkennis in te brengen.
    • De gebruiker zal zien dat zijn inbreng van belang is. De motivatie zal stijgen. Dezelfde gebruiker die eerst 'geen tijd had', zal nu met waardevolle suggesties ter verbetering te komen en wel in een plezierig vroeg stadium van het project.
    Kies het beste alternatief en bouw erop met een aantal nieuwe versies. Schroom niet om een ontwerp helemaal overnieuw te maken.
  3. Bouw voort op Kwaliteit
    Concentreer uw aandacht op één ding tegelijk, maak het af en doe dat goed. Dat is de kern van PEP, het persoonlijk efficiency programma (www.Bol.com/...). Dat geeft de zekerheid dat u kunt voortbouwen op wat er is.

    Nu heeft u de experts, de kennis, het overzicht en de juiste focus. Dat is een unieke combinatie die nooit meer terug komt.

    Bovendien groeit de hoeveelheid werk tijdens het traject. Doe het meteen goed en bespaar daarmee gigantisch op kosten en inspanning. De overzichtelijke stukjes uit het begin zijn later complete deelprojecten met bijbehorende inspanning om fouten te herstellen.

  4. Hou het klein.
    Hou projectgroepen klein, bij voorkeur 2 à 3 man, met 5 als een absoluut maximum. In kleine teams werken mensen nauwer samen en nemen persoonlijke verantwoordelijkheid. Hou projecten kort en laat de medewerkers het hele project doen.
De vakantieperiode zit er bijna op. Nog enkele weken en dan is Nederland weer volledig bezet. Van deze kant wens ik u feestelijke, succesvolle projecten toe.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom