Ongemerkt

Maandag, 30 augustus 1999
Er komt een onverwacht bliepje uit de laptop. Net vanavond wat nieuwe 7of9 wavjes beluisterd (www.jerylynn.com), maar dit geluidje was daar niet bij.

Piep-Boep, zo klinkt het. Het is een oude bekende en het betekent stroomuitval. Ik save m'n werk, prijs de batterij en zet de laptop uit. Het is donker. Adu, lampu mati! Uit routine steek ik wat kaarsen aan en loop naar buiten.

Gelukkig, bij alle buren is het ook donker, dus het zal wel een algemeen probleem zijn. Bij het zwembad (www.gouda.nl/.../zwem2.htm) brandt nog wel licht en aan de overkant van de straat ook. Een lokaal probleempje dus, constateer ik tevreden. Het zal dus wel spoedig opgelost zijn.

kaarsje Met nog wat extra kaarslicht installeer ik me buiten en geniet even van de sterren. Ik haal een schrijfblok en pen en schrijf nog wat voor de SUMit website. Webdesign bij kaarslicht in Gouda (www.visitholland.com/.../gouda.html) is zo slecht nog niet. Niets aan de hand, even wachten tot de stroom weer terug is.

Her en der hoor ik buurtbewoners mopperen. Oeps, dat is waar ook. Dit is Nederland waar de mensen niks gewend zijn en nogal makkelijk mopperen. M'n reaktie tot zover was zuiver routinematig, alsof ik nog in Sumatra wat Java zit te kloppen. Daar viel de stroom meerdere keren per week uit. De meeste mensen merkten het daar niet eens. Ja, een enkeling zoals ik, met zo'n modern ding dat steeds Piep-Boep doet.

Terug naar het vuur. De kaarsen doen druk aan vet verbranding. Wat ouderwets, maar ach, het werkt. Grappig hoe betrouwbaar zo'n oude methode is.

De buurtbewoners zijn ondertussen uit gemopperd. Zeker naar bed gegaan. En ik? Ik ben uitgeschreven. Deze Wekelijkse Noot is af. Her en der brandt trouwens al weer licht. Ik had het nog niet eens gemerkt.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom