Anderhalf

Maandag, 4 oktober 1999
Anderhalf uur. Dat is voor de gemiddelde forens de maximale dagelijkse reistijd, drie kwartier heen en drie kwartier terug (publicpurpose.com/...). Grappig genoeg is de afstand irrelevant. De één loopt een paar kilometer, de ander zit er tientallen in de file.

Stelling: Hoe beter de infrastructuur des te verder gaat de forens weg wonen.

Er is een drastisch oplossing voor het dagelijkse file probleem: Sluit snelwegen tijdens de ochtend en avondspits. De forens zal dichter bij huis gaan werken, of dichter bij het werk gaan wonen. Er zullen weer meer forenzen lopend of per fiets naar het werk gaan. Minder auto's op de weg, die elk ook nog eens minder kilometers maken. Einde van de dagelijks files dus.

Een wat vriendelijker alternatief is telewerken. De electronisch snelweg is vooralsnog slechts een zandpad. Maar liever een minuutje inloggen op het electronische zandpad, dan anderhalf uur file op de snelweg. Voor de telewerker (www.verkeerskunde.nl/...) degraderen de file berichten tot irrelevante folklore.

De overgang van ontbijt naar werk is echter te abrupt. De mentale bufferzone tussen privé en werk valt weg bij telewerken. Onderweg rustig wakker worden is er niet meer bij.

Zouden werkenden een minimale reistijd nodig hebben? Ik denk van wel. Sommige telewerkers ontwikkelen zelfs een alternatief voor de reistijd. De één maakt elke ochtend een ommetje. Een ander fietst drie kwartier om wakker te worden. Ook de automobilist heeft behoefte aan een minimale reistijd. De files zullen blijven.

Pas een beetje op in de ochtendspits, want uw mede weggebruikers zijn ook nog wakker aan het worden.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom