Revival

Maandag, 18 oktober 1999
Het geflits van MTV kan mij niet boeien. Langer dan een paar minuten kan ik er niet naar kijken. De beelden zijn me te nerveus. De muziek klinkt me te synthetisch. Vergis ik mij of is de hedendaagse muziek echt door de computer gegenereerde rommel met veel ritme, weinig melodie en een totaal gebrek aan creativiteit? Mee neuriën kan niet. Het ritme met de vingers maar een beetje mee trommelen is voor mij geen alternatief.

Er zijn mensen die deze rotzooi oprecht mooi vinden. Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Ik vlucht weg van de TV, naar de nachtelijke radio. De mooiste muziek klinkt als de zon onder is in prachtige programma's zoals "de nachtzusters" (www.vpro.nl/nachtzusters), "Damokles" (damokles.kro.nl), en natuurlijk "De gezamenlijke zenders Peazens & Moddergat" (www.vpro.nl/peazens). M'n meest creatieve uurtjes beleef ik bij "For The Record" (.../vara/radio/fortherecord). Mart Smeets' bizarre muziekkeus houdt me vaak wakker genoeg om een Wekelijkse Noot te schrijven.

Het zijn stuk voor stuk creatieve programma's, met een persoonlijke touch, die voorbereiding vragen en een zorgvuldige samenstelling. Vaak zit ik net lekker mee te neuriën, wanneer blijkt dat het een nummer van een jaar of twintig geleden is. Oeps, deze jongen wordt ouder of mooier geformuleerd: De wereld om me heen wordt steeds jonger. Een prachtige opmerking om de eigen grijze haren wat te bagatelliseren.

Muziek uit m'n eigen middelbare schooltijd opeens weer populair. Het is grappig om te zien welke muziek de tand des tijds doorstaan heeft. ABBA (.../abba/singles.html), destijds een band die "not-done" was, beleeft een ongekende revival. Pink Flloyd (www.pink-floyd.org) is al aan een zoveelste revival bezig. De scholieren van toen zijn de suburbians van nu. Ze grijpen de culturele macht en zijn inmiddels koopkrachtig genoeg om alsnog alle muziek in huis te halen die ze zich toen niet konden veroorloven. Nieuwe kracht voor ouwe creativiteit.

In de computerwereld is het al niet anders. De kracht van de huidige computers doet oude ideeën herleven. De hypes komen en gaan voorbij, maar de goede basis houdt stand. Een aantal technische Déjà vu's:

Relationele databases
zijn weer hypermodern, zolang je het maar E-Commerce technologie noemt, of data-driven-websites. Roep "MySQL" ipv good old DB2. Een ervaren database-ontwerper ziet het aan en denkt bij zichzelf: "C'est comme je suis heureux avec DB deux!"
Object Oriëntatie
leeft op als nooit tevoren, als zal het werk voor specialisten blijven. De meest OO principes van het vertrouwde Smalltalk vinden hun weg in het moderne Java. Zelfs de typische Smalltalk memory garbage collection is nu een hot-feature in de Java virtual machine.
Interfaces tussen computer systemen
zijn weer helemaal in, maar noem het vooral "E-Commerce" en laat af en toe de kreet XML vallen.
Interpreters
zijn nooit echt wegggeweest en winnen weer rap aan populariteit. De geloofsstrijd tussen interpreters en compilers slaat door richting de veel flexibelere, platform onafhankelijke en productievere interpreters. Zie het succes van HTML en script-talen zoals PHP.
Een bit of een boolean, een halfword of een smallInteger, een core address of een object, een 4K blok of een resultatentabel, het blijft allemaal oude wijn in nieuwe zakken. Het geeft niks. M'n vingers trommelen wel wat, op willekeurig wat voor toetsenbord. Zolang ik er mijn rijstkom goed mee kan vullen hoort u mij niet klagen.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom

Met speciale dank aan Mirjam Kruiniger en Annie Dorenbos voor hun inspiratie