Jong

Maandag, 19 april 1999
In Slot Oud-Zuilen staan mijn buren voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het is een sfeervol kasteeltje Slot Oud-Zuylen (.../m14.htm), een prima locatie voor deze vrolijke bruiloft.

De ambtenaar beschrijft de levensloop van beiden. Kort na het studentenleven stopt het plotseling. Ik had nog meer verwacht, maar het verhaal is dan al in het heden aan beland. Deze bruid en gom zijn nog jong. Vreemd, want ik had het leeftijdsverschil nog nooit zo opgemerkt.

Jong, ach wat is jong? Heeft 'jong' iets met leeftijd te maken? 18 lentes is nog jong en na de 35e verjaardag is het toch wel echt voorbij met de jeugd. Een SUMit expert systeem definieert jong als een functie van leeftijd Voor een expert systeem zou dat de makkelijkste oplossing zijn. Hmm, die computer logica is me wat al te simpel.

"Je bent zo oud als je je voelt" luidt het gezegde. Ja, ja, daar kan ik een eind in meegaan. Hoewel, lichaam en geest op dit punt van mening kunnen verschillen. Tot m'n schrik had m'n lichaam laatst diverse duffe dagen nodig om te herstellen na een nachtje doorzakken. Het vlees is zwakker dan de geest. Deze jongen is geen 18 meer.

Een oude consultant in het schone vak van Systeem Analyse heeft me ooit eens de voordelen van ouder worden geschetst. "Een vrouw van 18 blijft interessant, hou oud je ook wordt" was zijn redenering. "Een vrouw van je eigen leeftijd ook, dus de range aan interessante vrouwen wordt steeds groter." Het is een boeiende stelling, maar het waarheidsgehalte acht ik niet zo hoog. Het gekakel van 18 jarige studentes kan me niet echt meer boeien.

Toch zit in die stelling een aardige gedachte. Wat is jong? Jong is vooral relatief. Vroeger zaten kroegen vol met oudere lieden. Tegenwoordig met schreeuwerige schooljeugd. Een analyse van dat verschil in perceptie leidt me tot de slotconclusie: Aanschouw de 'jongeren' en 'ouderen' om uw heen. Uw eigen gevoelsleeftijd zit daar tussenin. Hoe meer ouderen u ziet, des te jonger u bent!

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom