Co-Fu

Maandag, 5 april 1999
Uren heeft het gekost en eindelijk is het gelukt. Ik heb de handleiding van m'n GSM helemaal doorgeworsteld. Het is een pittig boekwerkje, groter dan het toestel zelf.

Contact SUMit Op het telefoontje zit een grote, prominente menu knop. Dat menu opent de poort naar een veelheid van functies. Het is bijvoorbeeld mogelijk om automatisch de radio uit te schakelen bij een binnenkomend gesprek, natuurlijk. Het dingetje kan faxen versturen en ontvangen. Handsfree bellen is mogelijk. Er zit een telefoonboekje in en een antwoordapparaat. Het ding kan van netwerk switchen, geen idee waarom ik dat handmatig zou willen doen. Het kan SMS berichten versturen en ontvangen. En dan ben ik nog tientallen andere opties vergeten. Het is me allemaal wat te veel. Een telefoon hoeft toch niet zo ingewikkeld te zijn?

Voor mij is de belangrijkste functie: gebeld kunnen worden, de telefoon opnemen. En ja, dat zit ook nog ergens verborgen. Ik had een grote, goed verlichte knop verwacht, op een makkelijke plaats, bij m'n rechterduim bijvoorbeeld. Maar nee, daar zit de knop om memo's in te spreken. Met m'n wijsvinger dan? Nee in twee feer fout, daarmee zou ik het volume in kunnen stellen. De telefoon opnemen gaat met een klein knopje, slecht verlicht en op een lastige plaats. Door een overdaad aan ongebruikte features is de primaire functie wat ondergesneeuwd, jammer.

Feature overkill, dat is ook de ziekte waar computer applicaties aan lijden. Tekstverwerkers hebben zoveel gadgets dat er geen tekst meer mee te verwerken valt. Zelfs iets simpels als een web-browser heeft veel toeters en bellen. Er blijft nauwelijks schermruimte over voor web pagina’s. Op die pagina's zelf is het ook al niet best. Allerlei knipperende advertenties leiden de aandacht af van de inhoud. Ooit geprobeerd om de online Gelderlander (gelderlander.nl) of Computable (computable.nl) te lezen? Het is een strijd tussen uw concentratie en het commerciële geweld.

Het mag allemaal wel wat simpeler. Het KISS motto (Keep It Simple Stupid) geldt ook voor schermontwerpers. Ontwerpen is vooral weglaten. In het zakenleven gaan veel bedrijven terug naar hun kern activiteiten. Software zou dezelfde kant op moeten, terug naar Core Functionality (Co-Fu). Deze Wekelijkse Noten schrijf ik bijvoorbeeld met het simpele WordPad en dat gaat prima.

Opera web Browser M'n favoriete browser is Opera (opera.no). Die houdt veel ruimte vrij voor web inhoud. Bovendien is het mogelijk om de plaatjes in beeld te houden maar animaties uit te zetten. Eindelijk verlost van al dat aandacht zuigende geknipper.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom