Kloof

Maandag, 26 april 1999
Automatiseerders zijn een bijzonder volkje (ibm.com/developerworks/...). Ze hebben een aangeboren hersenafwijking die op een aantal manieren naar buiten komt: een aparte manier van communiceren, een geheel eigen denkwijze, een eigen jargon (.../vakbrabbel) en een appreciatie voor logische grapjes zoals: Postbodes hebben het niet gemakkelijk. Integendeel, ze hebben het wel gemakkelijk. (denieuwesnaar.be) Hi hi, wat een pret.

Voor de meeste automatiseerders zijn computers een soort verlengstuk van zichzelf. Structuren, schema's, hiërarchieën en Booleaanse logica zijn voor hen gesneden koek. Veel techneuten zien gebruikers als een onderdeel van hun applicaties, als een stuk randapparatuur dat gebrekkige input levert.

Let maar eens op hoe een techneut reageert als een gebruiker moeite heeft met een applicatie. De techneut zal de fout bij de gebruiker leggen en wat geïrriteerd beginnen te preken over hoe de gebruiker (stom randapparaat) wel met de software dient te werken. Helaas voor de techneuten, maar software hoort aangepast te zijn aan de mensen in een bedrijf en niet andersom.

In tegenstelling tot techneuten hebben normale mensen een heel andere kijk op computers. Voor gebruikers zijn computers slechts een stuk gereedschap, net als pen & papier, kopieerapparaten, agenda's en telefoons. Het zijn slechts gebruiksvoorwerpen bij het dagelijkse werk.

De meeste dagelijkse gebruiksvoorwerpen zijn gelukkig redelijk goed ontworpen en dus eenvoudig in het gebruik. Gebruikers laten slecht ontworpen apparaten het liefst links liggen, of ze beperken zich tot de enkele functies die ze wel begrijpelijk zijn.

Het world wide web bereikt nu het grote publiek. De kwaliteit van een ontwerp wordt daarmee belangrijker dan ooit. Een goed ontwerp wordt meer en meer een concurrentie voordeel. Een slecht ontworpen site gaat omzet kosten. Toch zijn de top 10 fouten in webdesign nog alom aanwezig.

Gebruikers hebben goede software nodig, vakkundig ontworpen is voor normale mensen, niet voor het afwijkende clubje automatiseerders. Gebruiker, ken uw universele rechten. Laat u niet meer intimideren door de communicatie kloof tussen techneuten en normale mensen. Schakel een GUI ontwerper in die vertrouwd is met beide denkwijzen.

En ja, Commentaar en suggesties ter verbetering over de SUMit site zijn natuurlijk welkom bij deze automatiseerder.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom