Kringetjes

Maandag, 6 september 1999
Is het Internet een verzameling van aan elkaar geknoopte computers?

Een paar weken geleden stuitte ik op Sarie, een Zuidafrikaans tijdschrift. Grappig hoe de zoekmachines Nederlands en Zuidafrikaans vrolijk op één hoop gooien. Die talen zijn ook nauw verwant. Met een beetje moeite leest het Zuidafrikaans makkelijk weg.

Een korte email dialoog (www.sarie.com/...) verkleinde de afstand. Afrikaans van de ene kant en Nederlands terug. Ieder schreef in eigen taal en begreep die van de ander. Het was alsof er een Berlijnse muur werd gesloopt, die familieleden lang apart heeft gehouden. De fysieke afstand viel weg door de sterke lingu´stische verwantschap.

Internet vergemakkelijkt contacten tussen verwante geesten.

Een ervaren manager
(CV H.G.M. Kok)
oriënteert zich op z'n volgende carrière stap (www.jobserve.com).
Zelfs een zeldzame Edifact specialist vindt wel een geestverwant. Lekkerbekken wisselen een recept uit.
Afrikaners vinden Nederlanders Java krassers lossen samen problemen op.
Wildvreemden helpen elkaar, hoewel ze elkaar op straat voorbij zouden lopen. kringetjes Het enige wat telt is de geestelijke verwantschap. "Ik ben wat ik denk."

Vroeger leefden de mensen in hun eigen dorp, in een klein kringetje van mensen. Gluren bij de buren was een geaccepteerde vorm van sociale controle. De meesten waren lid van diverse dorpsverenigingen, kringetjes van mensen binnen het dorp.

Het laatste beeld van de Corrie CAM Dat dorpje en de verenigingen zijn terug van weggeweest. Heel de wereld is één groot dorp geworden, compleet met gluren bij de buren (http://come.to/cam@home), al is het niet meer voor sociale controle.

Werp eens een blik op uw emailadressenbestand. Het zijn uw eigen cirkels, uw persoonlijke verenigingen. Elk kringetje heeft eigen interesses, roddels en achterklap. Elk van die geadresseerden heeft ook weer z'n eigen kringetjes, die deels overlappen met de uwe.

Nee, het Internet is geen verzameling van computers. Die computers zijn ondergeschikt. Het Internet is een verzameling van mensen, verenigd in allerlei cirkels. De internet dorpelingen zijn reizigers die constant van kringetje wisselen. Stuur een email aan een groep met mensen en ziedaar: een e-kringgesprek.

Ek is nie 'n Suid-Afrikaner nie, maar as jy wil, kontak my gerus per E-pos. Ek is net 'n paar knoppies-druk ver en jy is hartlik welkom. Lekker kuier en tot die volgende week hier by my elektroniese kuierplek.
Henk Jan Nootenboom