FOFI

Maandag, 9 augustus 1999
De sluis lig vol met plezierjachtjes. Hollandser kan het niet, compleet met gehaakte gordijntjes en soms zelfs een kanariepietje aan boord. Op het achterdek wat klapstoeltjes, wat blikjes Heineken (www.heineken.nl) en een thermoskan koffie.

De sluis is een soort dubbele, fixed size buffer volgens het FIFO (First In, First Out) principe. Bij een volle sluis liggen de bootjes van voor tot achter, twee aan twee. De sluiswachter maakt van zijn werk een feest. Bij binnenkomst krijgt iedereen het vriendelijke verzoek om zo ver mogelijk door naar voren te varen. De sluiswachter probeert daarmee zoveel mogelijk bootjes tegelijk door de sluis te krijgen.

De meeste schippers zijn amateurs. De sluis vergt het uiterste van hun stuurmanskunst. Met ingespannen gezichten varen ze de sluis in. Bij de meeste bootjes gaat het er nogal stereotiep aan toe. Op de voorplecht staat moeder de vrouw al een kwartier van te voren klaar met een lijntje. Vader geeft commentaar en aanwijzingen vanuit de stuurhut, ietwat gestresst want hij heeft het eigenlijk te druk met de kade te ontwijken. Geheel volgens commando legt moeders aan bij de eerste de beste bolder.

Innig tevreden over de geslaagde actie kijkt het schippersduo dan om zich heen. Dat hebben ze toch maar mooi gefikst. Tot hun schrik ontdekken ze dan de file van bootjes die ook nog de sluis in willen. ELI (Erroneously Last In), oeps.

Als de sluisdeur open gaat, varen de bootjes weg. Er blijft echter één bootje achter. Van pure zenuwen krijgt de schipper zijn motor niet gestart. Omstanders bemoeien zich ermee en geven rijkelijk nutteloze adviezen. De beste stuurlui staan duidelijk aan wal. De schipper loopt rood aan en vreest IBNO (In But Never Out).

De sluiswachter ziet het geheel een tijdje aan en grijpt dan in. Hij vraagt de paniekerende schipper een lijntje en sleept hem de sluis uit, puur op spierkracht. Nogal een prestatie bij deze temperaturen. Het zweet loopt hem van het lijf. Blikje Heineken Dat kost je wel een biertje roept hij de schipper toe. De omstanders zien deze geslaagde oplossing met een lichte teleurstelling aan. Het werd net zo leuk, geen beter vermaak dan leedvermaak.

Even later komt de schipper de wal op lopen, met een koele blondschuimende in blik voor de sluiswachter. Ik maakte maar een geintje hoor verontschuldigt de sluiswachter zich, maar aanvaardt de dorstlesser vervolgens met dank.

Wat er met dat bier gebeurt laat zich makkelijk raden. FOFI, First Out First In. Eerst vers uit blik, dan in de man. Het is hem van harte gegund. Proost.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom