Onafhankelijk

Maandag, 16 augustus 1999
"Best viewed with..." Kent u die uitdrukking? "Optimised for X00 x X00 pixels" is er ook zo één. Best viewed with resuable pixels Tot mijn verbazing blijven er sites komen die dat met een zekere trots claimen. Hoe het u dan vergaat weet ik niet, maar bij mij stijgt het plaatsvervangend schaamrood me naar de kaken. Het stoort me dat deze sites voorbij gaan aan het unieke, platformonafhankelijke karakter van het Internet. De bonte verscheidenheid aan browsers, versies en platforms lijkt aan hen voorbij te gaan.

Dat iemand op z'n persoonlijke homepage wat aanklungelt, ach dat is nog tot daar aan toe. Maar ook professionele sites met een commerciële achtergrond maken zich schuldig aan browser fanatisme en overladen hun site met features en gimmicks. Featurisme tiert welig. Het is een ziekte, familie van fetisjisme.

Wat gaat er in het hoofd van zo'n web ontwerper om? Uit de losse pols geef ik u 3 mogelijkheden:

Gedachte 1

Klantje pesten

Een potentiële klant moet zich maar aanpassen, een paar uur spenderen om de nieuwste browser versie te downloaden inclusief alle vereiste plug-ins, en desnoods een nieuwe monitor kopen.

Gedachte 2

Klantje weren

Het bedrijf wil niet te veel klanten hebben en werpt bewust E-barrières op om het klantenbestand zo klein mogelijk te houden.

Gedachte 3

Botte Onkunde

Een groepje techneuten heeft de site gemaakt, niet gehinderd door enige kennis van commerciële belangen of usability. De site is vooral een etalage van hun technisch vernuft.

Ik vrees dat de onkunde het meest voorkomt. Vreemd, want beginners kunnen zich overal inschrijven voor een cursus home page maken. Voor ontwerpers heeft het web aardig wat adviezen en richtlijnen te bieden.

De flinke concurrentie geeft hoop. Klanten kunnen vrij kiezen. Verplicht gebruik van software geldt niet meer op het web. Slechte sites verlaten ze met een simpele klik. Een goede site jaagt geen klanten weg, vermijdt irritatie en is browser onafhankelijk (www.anybrowser.org/...). De meest populaire sites zijn vrij van opsmuk (www.useit.com/...), geheel volgens verwachting.

Browser onafhankelijkheid is niet alleen een kwestie van nu. Sinds jaar en dag overleven de meeste applicaties de tools, operating systemen en computers waar ze ooit voor ontwikkeld waren. Zo ben ik zelf het afgelopen jaar al een aantal keer van browser verwisseld (Netscape 3 -> 4, Opera 3.5 -> 3.6). Voor websites die wat langer mee moeten zijn browser specifieke grappen dus uit den boze.

Hoe lang zullen de huidige webpages nog bestaan? Geen idee, maar langer dan u denkt waarschijnlijk. HTML stamt af van SGML, een opmaak taal die Charles Goldfarb al in 1974 heeft ontwikkeld (sgmlsource.com). Die opmaak principes gaan dus al even mee en zullen het ook nog wel even uithouden. Misschien wordt uw home page wel ouder dan uzelf (www.nmfn.com/...)!

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom