Comfort

Maandag, 12 juli 1999
De "Noot" is er een paar dagen tussenuit en vertoeft in groen Ierland. Even weg van bits, bytes en Smalltalk. Een lang weekeinde ben ik ondergedoken in het land van Groen, Gaelic, en vooral Guinness (www.guinness.com). Alleen per email ben ik nog bereikbaar. De GSM ligt thuis, door geschakeld naar de Voice Mail.

Het is onverwacht warm in Ierland. M'n regenjas had ik beter thuis kunnen laten. In de botanische tuin van Dublin (www.irelandseye.com/...) doe ik een tukje en word met een verbrand gezicht weer wakker. Een kleurtje krijgen in Ierland, wie had dat gedacht?

Kinnitty Castle, Ierland. Foto door Paul Dowling (PDowling@visa.com) De reden voor m'n bezoek is een trouwerij in Kinnitty Castle (.../kinnittycastle.com). Het is een feestelijk geheel, zo in tropisch Ierland. De Ieren weten wat feesten is. De trouwerij eindigt met een feest vol met Ierse muziek, wat traditionele dansen en een overvloed aan Guinness. Het doet me een beetje denken aan wat oude wijsheid uit Australië: "The most important thing is to live a comfortable life. And the most important thing of a comfortable life is comfortable drinking." Hmm, ik vermoed dat de Ieren een grote invloed down under hebben gehad.

De muziek gaat snel. M'n logge lichaam kan het tempo maar net bijhouden. Door het warme weer loopt het zweet in straaltjes van m'n voorhoofd. Als ik even later wat sta uit te puffen schiet een bolbuikige Ier me aan. Hij kijkt naar m'n zwetend voorhoofd, laat zijn blik over m'n overdadige hoeveelheid biologische isolatie glijden, bekijkt het spek achter zijn eigen navel en concludeert: "You'rr just like me. We'rr built forr comforrt, not forr speed."

De zon is al een beetje op al ik m'n slaapplaats op zoek, de High Pine Farm, een B&B (Bed and Breakfast) midden in het groen (telefoon +353-509-37029). Slechts enkele uren later ben ik, wonder boven wonder, nog op tijd voor het complete Ierse ontbijt. De Cereal, Bacon & Eggs, warme worstjes en toast mengen zich met de nog verse Guinness. Het valt wonderlijk goed. Ik heb zelfs geen kater. M'n hoofd is nog wel wat wattig, maar dat is vast door een gebrek aan slaap. Ja, die Ieren zijn zo gek nog niet.

M'n planning voor de komende dagen is nog volkomen open, maar één ding is zeker: Ik ga het rustig aan doen. Deze Wekelijkse Noot is dan ook een paar uur later dan normaal. Ach, u kent het excuus al: ik ben niet op snelheid gebouwd.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom