Shut up

Maandag, 15 mei 2000
"Please wait while your computer shuts down". Kent u die uitdrukking? Zucht. Ach, hoe droom ik van: "Please continue while your computer shuts up"

Laat ik het uitleggen met een voorbeeld, net zo belachelijk als de E-winkel van een paar weken geleden.

< Goedemorgen bakker, doet u mij een gesneden volkoren.  
  Weet u dat wel zeker? >
< Of ik het wel zeker weet? Alsof ik niet weet wat voor brood ik wil.

Ja, natuurlijk weet ik het zeker, anders vraag ik het niet. Mocht ik ergens aan twijfelen, dan zal ik zelf wel een vraag gaan stellen.

Nou bakkertje, bekijk jij het effe lekker zelf! Prettige dag nog en ik haal mijn brood wel ergens anders, waar ze niet zo zeuren. Doei!

 
Een 'weet u het zeker' vraag is nogal badinerend en komt in het dagelijke leven gelukkig weinig voor. Toch meent menig programmeur, zonder enig gevoel van schaamte, mij aan een dergelijke idioterie te moeten onderwerpen met onbeschofte software.

Ik vraag bijvoorbeeld om een Engelse vertaling van deze Noot, en floep: een onverwachte pop-up.

Ja, vertaal het maar in het Engels Nee, ik hou het toch maar op Nederlands Weet u zeker dat u van taal wilt wisselen?
Die pop-up vraagt of ik het wel zeker weet. "Of ik het wel zeker weet?" De stoom komt uit mijn oren. Ja natuurlijk weet ik het zeker, anders vraag ik het niet. Als ik geen vertaling wil dan vraag ik er niet om. En als ik er wel om vraag, dan wil ik het hebben ook. Zeg stom programma, bekijk jij het effe lekker zelf (utopia.knoware.nl/users/schluter/geluid2.html)!

Dit soort tegenwerking wordt mij te veel. Mijn muis gaat richting het digitale kruis, de "uit knop" van applicaties. Doei! Ik haal mijn digitale genoegens wel ergens anders.

Maar wat is dit? Het kruis is gedimd. Die rotte pop-up laat zich niet sluiten. Reutel, raheugh. Mijn gemoed stroomt vol. Soldaat, start de tank en op naar het fort (.../comics/generaal...)!

Ik sluit van pure kwaaïgheid de hele PC af. En nog is het geleuter niet voorbij. Ik krijg de volgende melding om mijn oren: "Please wait while your computer shuts down." Wat???

"Please continue while your computer shuts up." zul je bedoelen!

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom