Schermpie

Maandag, 8 mei 2000
Op welke schermgrootte (www.stack.nl/.../other-faq...) moet je je als web ontwikkelaar richten? In de SUMit HTML cursus hou ik de cursisten vooral voor dat de schermgrootte onbekend is.

Als website bouwer weet je niet met wat voor scherm de gebruiker zit te werken (thecounter.com). De gemiddelde schermgrootte (http://www.wpdfd.com/browsergrid.htm) biedt nauwelijks houvast.

Het kan een oud laptopje zijn met een schermpie van 600x800. Een andere gebruiker waant zich wellicht in de bioscoop met een gigantisch 22 inch scherm, met een veelvoud aan pixels. Je weet het niet. Web ontwikkelaars moeten zich dus vooral nergens op richten.

Veel web ontwikkelaars gaan in schattige onwetendheid uit van hun eigen configuratie, met hun eigen font en lettergrootte, alsof dat de wereldstandaard is. Zelf werken ze met de modernste apparatuur. Ze kunnen zich niet voorstellen dat er nog vele mensen met een kleiner scherm werken. Wie E-commerciëel denkt zal echter geen klant willen missen.

Ja, ja, ik weet, die 800x600 schermen zijn verouderd, worden steeds zeldzamer. De gemiddelde schermgrootte neemt toe. Aan pixels geen gebrek meer. Of toch niet? Uw website staat misschien wel op een groot scherm, maar in één van de vele kleine windows. Kortom, Je weet het nog steeds niet.

Doe eens een test. Verklein het window waarin u deze wekelijkse noot leest. U zult zien dat de browswer de tekst opnieuw formatteert. Deze Noot blijft goed leesbaar, zelfs bij een vrij klein window.

Er is grappig genoeg ook een tegenbeweging. Schermen worden steeds kleiner. Uw website wordt misschien niet eens via een computermonitor gezien.

  • Misschien kijkt er iemand met een web-TV naar uw site. De scherpte van een TV beeld is veel en veel minder dan van een computer monitor.
  • WAP technologie (www.wapforum.org) maakt surfen via een mobiel telefoontje mogelijk op een wel heel klein schermpie.
  • Het is nog slechts een kwestie van wachten op beurs berichten via een horloge of ring.
Schermen zijn voor sommige gebruikers helemaal afwezig. Een browser voor autobestuurders bijvoorbeeld, die gesproken tekst genereert uit HTML. Nul pixels, net als een ouderwetse telefoon!
    Een aantal adviezen:
  • Hou rekening met de beperkingen en mogelijkheden van HTML (www.wpdfd.com/wpdlimit.htm).
  • Zorg dat een scherm prettig leest op een 640x480 scherm. Op een groter scherm lukt het dan ook wel.
  • Hou alle definities variabel, geschikt voor wat voor scherm dan ook. Laat het formatting werk over aan een willekeurige browser.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom