Scherpte

Stardate 19981214
De Star Trek World Tour (www.../startrek/worldtour.htm) komt langs Nederland, met de nadruk op langs. De Messe in Düsseldorf is even het centrum van universum. Intergalactische wezens lopen tussen het publiek. Vooral de Klingon is levensecht, net als op TV.

'Levensecht, net als op TV’, wat een merkwaardige gedachte. Meestal probeert de TV de werkelijkheid te benaderen. Hier is het andersom. Een echte acteur de benadert de TV. Z’n uniform ziet er vervaarlijk uit. Z’n nasynchronisatie is werkelijk perfect. Je zou zweren dat hij echt Duits spreekt.

In de vitrines liggen allerlei requisieten uitgestald. Ze komen niet los van hun eigen tijd. Een communicator uit de jaren 80 ziet er hopeloos ouderwets uit. Attributen uit ‘Voyager’ en ‘Next Generation’ lijken meer van deze tijd. Het valt me op dat al die dingen er thuis op de buis veel realistischer uitzien.

Enterprise machinekamer Bij ‘engineering’ zijn twee technici heel druk bezig om een catastrofe af te wenden. Ze drukken op allerlei com-panels. Er is echter geen echte interactie tussen mens en machine. De lampjes flikkeren aan en uit zonder dat de technici er invloed op hebben. De vertrouwde bliepjes ontbreken.

Hoe kan een TV een realistischer beeld geven dan de werkelijkheid? De resolutie is ronduit slecht. Zet een film stil en schrik van de vage beelden. De kijker laat zich bedotten met bewegend beeld en geluidseffecten. TV is een illusie, een goocheltruuk (.../magic.html). Het beeld is sneller dan het oog.

Zal Internet het brede publiek bereiken, zonder beweging en geluid? Nemen zappers genoegen met de stille, scherpe stilstaande beelden uit de computer wereld? Om de grote massa te bereiken zal Internet veel aantrekkelijker moeten worden.

  • "Als het maar beweegt" is een wat cynische verklaring voor het succes van TV. Internet zal meer moeten bewegen. Computer spelletjes zijn populair. Lara Croft (.../bbc.co.uk/...) is populair, mede omdat ze beweegt. Het menselijk oog vraagt beweging, geen scherpte.
  • De interface moet makkelijker. De zapper wil niks moeilijkers dan een afstandsbediening. Teletekst (.../tt/nos/page/t/100) is voor vele zappers al te lastig. Toetsenbord en muis zullen nooit echt populair worden. De Star Trek computer geeft het goede voorbeeld, luistert gewoon naar gesproken commando's.
Science Fiction? Wel nee. De toekomst is niet meer zo ver weg. Het blijft voorlopig nog wel even behelpen met Internet respons tijden, maar er zijn goede alternatieven. PC's zijn krachtig genoeg om snelle bewegende beelden genereren. Het brede publiek hoeft niet langer te wachten op gebruikersvriendelijke software. SUN levert al JAVA componenten voor spraakherkenning (.../speech/...).

Van captain Kirk's communicator tot de GSM heeft een jaar of 20 geduurd. Op de popularisatie van Internet hoeven we zo lang niet meer te wachten.

Live long and prosper (barbneal.com/.../spock13.wav), tot de volgende week.
Henk Jan Nootenboom