Crisis

Maandag, 28 december 1998
Economische crisis in Azië? Weinig van te merken hier in Maleisië. Er is nog genoeg economische activiteit.

In het restaurant is het gezellig druk. De zaken gaan goed. Allerlei personeel geniet van het ontbijt, vlak voordat het werk begint. Ik neem wat Roti Canai, een soort pannekoek. Een Chinees vraagt of hij aan mag schuiven. Z'n krant toont foto's van Europese protest demonstraties tegen Amerika. "Prime ministers says that the international community should look for piece, not war." Aziatische kranten hebben een andere kijk op nieuws. "Prime minister says" is belangrijk. De rest van de wereld is van secondair belang

SUMit homepage Java Programmeur Over de Noot Senior OO Systeem Analist Contact Henk Jan Visitekaartje Henk Jan Nootenboom Even verderop laat ik wat visitekaartjes drukken. Fullcolor & tweezijdig, een ongekende luxe in Europa, hier doodgewoon. Ook in die shop is het druk.

M'n oude huis heeft nieuwe bewoners. Een Maleise koninklijke familie geniet nu van het zwembad en het prachtige uitzicht. M'n oude buurvrouw lijkt allerminst verbaasd dat ik langskom. Ze is componiste, een beroep in de luxe dienstensector, waar de eerste economische klappen vallen. Ze mag niet mopperen, heeft werk genoeg. Voor een grote musical componeert ze de muziek.

Een oud collega is verhuisd voor een paar kamers meer. Het huishouden is geen probleem, daar zorgt de 'maid' voor. Haar nieuwe huis heeft zelfs een aparte badkamer voor incidentele gasten. Het huis is nog niet groot genoeg. Slechts één van de twee auto's past op de oprit. Ze kan zich niet voorstellen dat zoiets in Nederland onbetaalbaar is. Heeft Nederland een hogere levensstandaard dan Maleisië? Ik betwijfel het. Nederlanders hebben een hoger inkomen, maar Maleisiërs leven luxer.

Economische crisis in Azië? Ach, het was een griepje, meer niet. Het ergste lijkt alweer achter de rug. Maleisiërs maken zich in ieder geval weinig zorgen.

Tot de volgende week.
Henk Jan Nootenboom