Voorbij

Maandag, 1 februari 1999
De markt is weer neergestreken in het centrum. Elke week loop ik een rondje langs de kraampjes. Markt in Gouda In het begin was het even zoeken, maar nu weet ik de groenteboer, bakker en poelier feilloos te vinden. De markt is niet zo groot en alle kooplui hebben een vaste plek.

Een marktkoopman prijst luidkeels zijn waren aan. Vijftien guldeh per truitjeh, de tweede hellemaal graat-tis! Hij doet goede zaken. Klanten verdringen zich om zijn koopwaar. Ik blijf even staan en verbaas me over het spektakel.

Een paar maanden geleden heb ik op precies dezelfde plek nog een nieuw hoofdkussen gekocht, bij een andere kraam en een andere koopman. Het is alsof hij m'n gedachten kan lezen. Hij kijkt me aan en verkondigt luidkeels: Nie Goe? Altijd terugkomeh. Over vier weke staan we hier weer! Zijn opmerking werkt bemoedigend op de klanten. De rekken vliegen leeg.

Volgende week zal er dus een andere kraam op deze plek staan. 'De truitjes koopman is een voorbijganger' denk ik bij mezelf en vervolg mijn weg. De koopman ziet me doorlopen. Voor hem ben ik de voorbijganger.

Enkele uren later is de markt verdwenen. Voor het plein is de hele markt van voorbijgaande aard. De vaste plaatsen van de kraampjes zijn slechts schijn. Ze komen en gaan, elke week weer. Echter, wie elke week de markt bezoekt heeft niet eens in de gaten dat ze weg zijn geweest.

Komt deze noot langs uw scherm, of surft u langs de noot? Het is niet echt belangrijk. Beweging is relatief en in hoge mate afhankelijk van het perspectief, frequentie en duur van de waarneming.

Surf volgende week nog eens langs deze voorbijganger!
Henk Jan Nootenboom