Draai

Maandag, 15 februari 1999
Volgens de Noot van twee weken geleden is beweging relatief. Inmiddels is er bij mij wat gezonde twijfel gerezen.

Een bezoekje aan Kever's complete waste of time (.../kever) heeft me tot een heroverweging aangezet. De vorige versie van zijn site toonde onder andere twee bollen, die om elkaar heen draaien, Rond draaiende bollen als aarde en maan Wie het rode balletje aan kan klikken mag even gaan kijken :)

De rode draait om de blauwe zoals de maan om de aarde. Waarom valt de maan niet omlaag? Het ding is toch zwaar genoeg?

"Middelpuntvliegende kracht" hoor ik u mompelen. Hm, daar begint mijn twijfel. Stilstaande bollen Als beweging echt relatief is zouden we het duo aarde-maan ook als stilstaand kunnen definiëren. De rest van het universum beweegt daar dan in een complex patroon om heen. De complexiteit van dat patroon baart me niet zoveel zorgen. Het universum kan dat wel aan.

Er is wel een ander dipje. Hoe de rest van het universum ook z'n best doet, zonder centrifugale kracht valt de maan naar beneden. Het ding is immers zwaar genoeg.

Er is geen reden tot paniek. Volgens de laatste berichten (teletekst.nos.nl/.../718) heeft de maan z'n draai gevonden en laat die niet meer los. Gelukkig maar. Zolang de maan op komt en onder gaat, hou ik vol: Beweging is absoluut.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom