Oud & Nieuw

Maandag, 1 maart 1999
Er komt een brandluchtje van achter de Thinkpad. Vonken springen uit de kabel van de trafo. Een déjà vu gevoel houdt me rustig. Het is namelijk al de derde keer dat me dit gebeurt. Ik plug een andere trafo in en wil weer vrolijk verder werken.

IBM ThinkPad De laptop is minder optimistisch. Het LCD schermpje blijft zwart. Uit & aan zetten, normaal het paardemiddel bij uitstek, werkt niet meer. Zelfs de lampjes bovenop laten het afweten, alsof het ding compleet stroomloos is. Help! De diagnose is: VGA kaart en moederbord doorgebrand. Reparatie is mogelijk maar wordt duur. Materiaal alleen is al duizenden guldens. Totalloss dus? Nee, nee, er is hoop.

Eerder was het LCD scherm al eens gebarsten. Reparatie zou toen ook al in de duizenden guldens gaan lopen. In een, achteraf hoog geprezen, moment heb ik toen een compleet nieuwe laptop gekocht, van hetzelfde type. Harddisk en extra geheugen laten omzetten en rammelen maar weer. Ik had toen dus een nieuwe computer, met oude harddisk en geheugen. Voor mijn gevoel was het ding niet echt nieuw. Alles stond er immers nog op. De oude had ik nog wel bewaard. Je weet nooit waar het goed voor is. Laptops zijn nogal storingsgevoelig, vooral bij intensief gebruik. Wat extra onderdelen zijn altijd handig.

Enkele maanden later crashte de harddisk. Dat leed was te overzien. Van de belangrijkste zaken had ik gelukkig een back-up. De nieuwe harddisk in de oude laptop nam dus de plaats in van de oude harddisk in de nieuwe. Rammelen maar weer. Voor mijn gevoel was de nieuwe computer nu pas echt nieuw. De vertrouwde scherminstellingen waren met de harddisk verloren gegaan. Het scherm toonde weer maagdelijk blank, alsof de hele laptop zo uit de fabriek was gekomen. De oude was weer iets minder inzetbaar geworden met z'n eigen oude, vastgeslagen schijf.

Ook het scharnierend klepje aan de achterkant ging kapot. IBM ThinkPad Vervolgens sneuvelde de eerste trafo, maar ook daar was nog een reserve van. Afgelopen december, op Bukit Fraser sneuvelde die reserve echter. Geen probleem. Ook in Maleisië heeft IBM (my.IBM.com) er nog zat op voorraad. Terug in Nederland scheurde vorige week het bovenblad bij de scharnieren. Ook dat onderdeel heeft de oude laptop moeten afstaan. Hoe nieuw is die nieuwe laptop nog? Het ding bestond nu grotendeels uit onderdelen van de oude. De oude is min of meer gere´ncarneerd, leeft grotendeels voort als donor.

De brandlucht is ondertussen wat opgetrokken. AWS Service Tel (0181 459 018, www.awservice.nl), de vaste reparateur van SUMit, weet wel raad met de doorgebrande electronica. Na een paar uurtjes staat er weer een werkende laptop. Van de oude is niet veel meer over. De complete onderkant, met moederbord, VGA kaart, floppy drive en toetsenbord is nu compleet gedoneerd aan de nieuwe. Wat nog rest is een zak met losse onderdelen, als souvenir aan betere tijden. De floppy drive en het toetsenbord zijn nog de enige twee werkende reserve onderdelen en die zijn van de nieuwe. De reparateur vond het niet meer de moeite waard om die losse troep nog in elkaar te zetten.

Voor mijn gevoel heb ik nu nog maar 1 laptop over. Of dat ding nu 'oud' of 'nieuw' is weet ik niet meer. Ik ben de draad een beetje kwijt.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom