Symbool

Maandag, 15 maart 1999
Waarom externe links met tekstuele haakjes (...#Symbolism) en niet met een [-> symbooltje? Met die vraag sloot de Noot van vorige week.

Er zijn verschillende redenen.

Visuele aantrekkingskracht
Symbooltjes trekken sterk de aandacht. Aan de linkerkant van deze pagina staat een aantal interne links met symbolen, zoals Februari 1999 Februari 1999 en Oud en Nieuw Oud & Nieuw . Door die symbooltjes vallen ze extra op. Kijk ook eens bovenaan deze pagina. Daar staat ook een aantal links zoals Roostersoftware . Juist door het ontbreken van symbolen blijven die links vrij onopgemerkt. Waarschijnlijk heeft U ze over het hoofd gezien. Terecht, want ze beogen een lagere frequentie van gebruik. Een lezer van de wekelijkse noot zal waarschijnlijk vaker naar andere Noten switchen dan naar Maatwerk.
Verschillende vaardigheden
Tekst lezen en plaatjes herkennen zijn twee compleet verschillende activiteiten voor het menselijk brein (.../humind...).
  • De linkerhelft van het brein is goed in tekst lezen. Dat is een vrij moeizame aangelegenheid die op school geleerd moet worden.
  • De rechterhelft is sterker in plaatjes herkennen. Dat is een makkie. Kleine kinderen leren het vanzelf.
Een mengeling van tekst en plaatjes leest onrustig. Het is een slechte combinatie waar het brein niet zo goed raad mee weet.
Menselijke nieuwsgierigheid naar afwijkende dingen
De mens is van oudsher een grafische verkenner. Een vreemd plaatje heeft een veel grotere aantrekkingskracht dan een tekst. Onze verre voorouders hadden al een sterk ontwikkeld grafisch vermogen tot het herkennen van patronen. Ze waren meesters in vruchten zoeken en prooidieren ontdekken. Herkennen was handig bij het verkennen. Die twee liggen niet zover uit elkaar. Nog steeds prikkelen plaatjes de nieuwsgierigheid veel sterker dan tekst.
Samenvattend, symbooltjes voor externe links:
  1. Trekken ten onrechte de aandacht naar laag frequente functies
  2. Vermoeien de lezer
  3. Nodigen uit om de site te verlaten.
Nog een prettig surfen en tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom