Cultuur

Maandag, 22 maart 1999
Het CeBIT software circus (cebit.de) is losgebarsten in Hannover. Voor SUMit een aanleiding om wat software voor rule management te demonstreren.

's ochtends vroeg is iedereen nog duf Per trein reis is oostwaarts. Het is grappig hoe het landschap langzaam verandert. Het publiek in de trein verandert mee. Bij vertrek zit de coupé nog vol met Randstedelijke forenzen. Het is nog vroeg en iedereen suft wat duf voor zich uit.

Even na negenen wordt het minder druk. De treinreizigers compenseren dat met een wat opgewekter stemming. Vanaf Amersfoort wordt de stemming helemaal gemoedelijk. Een opperbeste vakantiestemming In de internationale trein richting Berlijn zitten vooral toeristen, in een opperbeste vakantiestemming. De steward is Duits, zijn correcte manier van bedienen is typisch voor onze Oosterburen, "sehr nett". Bij het naderen van de Duitse grens komen er wat Duitse passagiers de coupé binnen. Verbeeld ik het me of is er zoiets als "typisch Duits"? Het verschil met Hollanders is in ieder geval niet zo groot. Pas wanneer ik probeer Duits te spreken val ik door de mand.

Een Hollander in Azië daarentegen valt meteen op, kan ik u uit ervaring vertellen. Cultuurverschillen tussen Aziaten en Westerlingen Huidskleur is één reden, een grote onbekendheid met de Aziatische etiquette is nummer twee. Met een beetje schade en schande word je snel wijs. Die etiquette zaken zijn makkelijk te leren. Een aantal voorbeelden zijn uit eigen ervaring.

Een verschil in denkwijze is lastiger te overbruggen. Wat lastiger zijn de diepere cultuurverschillen, echt andere manieren van denken.

Nog een uurtje voordat deze trein op bestemming is. Ik sluit deze Noot af en ga nog me nog wat voorbereiden op de demonstratie. De deelnemers zijn Europeanen, een delegatie van de Internationale Business School (...ibs-b.hu/...) uit Budapest. Met deze westerlingen zal het cultuurverschil wel meevallen.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom